22.00 – BBC2

INSIDE THE MIND OF ADOLF HITLER

Kijkers die na het wegvallen van Histories op zoek zijn naar een shot ‘Tweede Wereldoorlog’, kunnen vrijdag terecht op de BBC, bij het historische magazine Timewatch. In de reportage Inside The Mind of Adolf Hitler belicht het programma een van de vreemdste verhalen uit WO2. In 1943, op het hoogtepunt van de wereldbrand, huurde de Amerikaanse geheime dienst een team van toppsychologen in om in het grootste geheim een uitgebreid psychologisch profiel van Adolf Hitler te maken. De achterliggende gedachte was dat als de geallieerden op die manier in het brein van de Führer konden geraken, ze misschien ook zouden kunnen voorspellen wat zijn volgende stap zou zijn. Het resultaat van het onderzoek is jarenlang verstopt gebleven in de archieven van de geheime dienst, maar onlangs werd het vrijgegeven. In de documentaire Inside The Mind of Adolf Hitler neemt de BBC een kijkje in het rapport en ontdekt er een cocktail van mishandeling, obsessies en seksuele perversiteiten. De Britse omroep trok ook naar Dr. Jerrold Post, een man die in de jaren zeventig aan het hoofd stond van een afdeling van de CIA die gespecialiseerd was in het doorlichten van wereldleiders. Samen met hem vraagt de BBC zich af of de psychologen het juist hadden in hun rapport, niet alleen in hun karakterschets van Hitler, maar ook in de voorspellingen die ze op basis daarvan hebben opgesteld.

Desperate Housewives Het eerste seizoen van de fijne Amerikaanse soapserie over het leven van vier vriendinnen in Wisteria Lane is aan zijn laatste aflevering toe. Maar geen paniek, want de VRT start aansluitend meteen met seizoen twee (22.05 – één).

Top Secret! *** Jim Abrahams VS 1984. Top Secret! serveert zijn anarchistische grappen en grollen sneller dan Clijsters en co. Dolle, inventieve satirische parodie waarin geen enkel filmhuisje of -genre heel gelaten worden (13.45 – VijfTV) Beloved *** Jonathan Demme, VS 1998. Een zwarte slavin (Oprah Winfrey) ontvlucht vlak voor het uitbreken van de Amerikaanse burgeroorlog haar leven als slaaf. Verbeeldingrijke en adequate verfilming van de met de Pulitzer-prijs bekroonde roman van Toni Morrison (00.05 – CANVAS) The Body Snatcher ** Robert Wise, VS 1945. Geen topper van vakman Wise, maar zijn tweede film is wel een efficiënte gotische horrorprent met iconen als Boris Karloff en Bela Lugosi. De invloed van RKO-producent en Wise-mentor Val Lewton is duidelijk voelbaar in de donkere sfeerschepping en het contrastrijke gebruik van zwart-wit (01.35 – BBC 2) Irréversible **** Gaspar Noé, FR 2002. Schokkend en formeel uitdagend wraakverhaal over een minnaar (Vincent Cassel) die achter de verkrachter van zijn geliefde (Monica Bellucci) aangaat (23.10 – La Deux).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content