HOGE BOMEN: PANAMAJUMBO

20.50 – CANVAS

Noem Eveline Hoorens – beter bekend als mevrouw Panamarenko – alsjeblief geen ordinaire koffiemadam. Ze mag dan in Zottegem en omstreken rondrijden om haar koffie te slijten, ze leidt het Hoorens-familiebedrijf met veel ambitie, liefde voor het zwarte goud en bovenal eigenzinnige flair. Het Canvas-programma Hoge Bomen volgde Eveline en echtgenoot-kunstenaar Panamarenko anderhalf jaar in de koffiebranderij, op tentoonstellingen én thuis op de boerderij en toont vanavond het resultaat.

Panamajumbo geeft een portret van een typisch Vlaams familiebedrijf, machtig in hun kleine commerce en in dit geval ook uniek door hun combinatie van kunst en koffie’ aldus regisseur Elise Nijs. ‘ Hoge Bomen wil niet alleen de meest invloedrijke mensen tonen, maar vooral het hedendaagse Vlaanderen zoals het écht is, de sfeer die er heerst. Ik vond het vooral fascinerend en ergens zelfs charmant dat een vrouw als Eveline ( afgestudeerd aan de modeacademie, red. ), net als haar grootmoeder bijna tachtig jaar geleden, nog steeds artisanaal gebrande koffie rondbrengt.’ Haar echtelijke band met Panamarenko maakt het des te opmerkelijker, zeker omdat Vlaanderens meest notoire vliegenier zich niet onbetuigd laat in het bedrijf van zijn wederhelft. De film focust dan wel op Eveline en het familiebedrijf, Panamarenko en zijn kunst zijn evenzeer aanwezig. ‘Dat kan ook niet anders’, vertelt Nijs. ‘Volgens mij is dat net het mooie van dit verhaal: hoe die twee door hun huwelijk in een totaal andere wereld terechtkomen en er toch in slagen elkaar aan te vullen. Eveline vergezelt Panamarenko naar exposities en vervult vol overgave haar rol als pr-dame. Maar tegelijkertijd probeert ze ook zijn kunst te integreren in haar eigen business, met de speciale Panamajumbo-lijn en de kunstige koffiekopjes en -schotels.’ Net als in de andere Hoge Bomen-documentaires zitten er ook hier heel bewust geen interviews of commentaren in: de beelden moeten voor zich spreken. Nijs: ‘Als je ziet dat Eveline liefdevol staat toe te kijken hoe Panamarenko in de tuin een van zijn pasgebouwde tanks test, dan wéét je gewoon hoe gelukkig ze zijn.’

I Do But I Don’t (0) Kelly Makin, VS 2004. Gewezen model en Starship Troopers-babe Denise Richards ruilt de reuzenmieren in voor een strijd om de hand van een gespierde brandweerman. Fletse romantische tv-komedie over de misverstanden die een huwelijksmakelaarster tegenkomt als ze verliefd wordt op een van haar klanten (21.05 – VIJFtv) Aftershock: Earthquake in New York * Mikael Salomon, VS 1999. Op Poseidon is het nog even wachten, maar dat de Hollywoodrampenfilm van de jaren 70 aan een revival bezig is, staat buiten kijf. De Deense The Abyss en Backdraft-cameraman Salomon heeft meer oog voor de speciale effecten dan voor een uitgewerkt verhaal in deze film waarin ex-brandweerman Tom Skerritt een pact moet sluiten met de burgervader om levens te redden in de door een massieve aardkorstbeving getroffen Big Apple (21.15 – Kanaaltwee) Tunnel Vision (0) Clive Fleury, VS 1994. Politieagente Patsy Kensit, bekend dankzij Absolute Beginners, krijgt af te rekenen met een kunstzinnige seriemoordenaar in deze zielloze thriller (1.20 – BBC 1).

Het uur van de wolf: Grace Kelly Portret over het leven van de Amerikaanse schoonheid die haar carrière in Hollywood opgaf om te trouwen met prins Rainier van Monaco (20.15 – Ned3) Het leven zoals het is: Reisbegeleiders Of beter: Het leven zoals het is: De Herhaling. Eén zendt de docusoap over het wel en wee van enkele reisbegeleiders opnieuw uit (21.10 – één) Warriors Tweedelig tv-drama over Britse soldaten op ‘peacekeeping’-missie in Bosnië in 1992 (21.45 – Canvas).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content