Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

Één hit en alles was vergeven. Het popmirakel van 2015.

De kans is groot dat u dit jaar zonder een spoortje ironie niet één, niet twee, maar drie Justin Biebersongs aan uw muziekbibliotheek hebt toegevoegd, en dat ook gerust durfde toe te geven. De Canadese popster die vorig jaar, als het aan de meer dan tweehonderdzestigduizend ondertekenaars van een petitie lag, meteen uit de VS gedeporteerd moest worden, werd in 2015 door muziekcritici, popcultuuraficionado’s en uzelf weer innig in de armen gesloten. Alles wat Bieber daarvoor heeft moeten doen, was zich verontschuldigen.

Justins jaar begon nochtans met wat een bedenkelijke samenwerking leek. Bieber, Diplo en Skrillex zouden wij normaal wegklasseren als het triumviraat van de wansmaak, maar Where Are Ü Now bleek een muzikaal uitdagend nummer dat bewijst dat drie minnen soms – heel soms – een dikke plus opleveren. What Do You Mean, de existentiële levensvraag die een maand later op de geümlaute monsterhit volgde, was een zodanig verraderlijke dansplaat dat je met de heupen draaide nog voor je goed en wel besefte dat je stond te schuren op een track die begeleid werd door panfluiten.

Waar Justin Bieber vroeger begroet werd door hysterisch krijsende tienermeisjes kreeg hij dit jaar van mannen met baarden en tatoeages een goedkeurend knikje – zowat de hipstervariant van hysterisch krijsen. Twee hits op een rij en een nieuw album in de pijplijn: half augustus was de teneur al duidelijk. Justin Bieber was cool geworden.

Op het moment dat we dit schrijven staat Biebz met zeventien nummers tegelijk in de Billboard Hot 100, waarvan het leeuwendeel uit zijn nieuwste plaat Purpose. Hij verbreekt daarmee vlotjes het record van The Beatles en Drake, die elk ooit met veertien songs tegelijk in diezelfde hitparade opgetekend stonden. Hoogst genoteerde en best onthaalde single is Sorry, opnieuw geproducet door Skrillex, opnieuw een nummer dat niet enkel de dj van uw lokaal jeugdhuis ‘een schijfke’ zou noemen.

‘Is it too late now to say sorry? ‘Cause I’m missing more than just your body’, debuteerde de voormalige bad boy eind november zijn spijtbrief Sorry op de American Music Awards terwijl kunstmatige regen in zijn ogen droop en zijn oversized sweatshirt tegen zijn lijf plakte. Twitter ontplofte. Het rijden onder invloed, het bekogelen van het huis van zijn buren met eieren, al zijn voorgaande platen of zijn rotsvaste overtuiging dat Anne Frank een belieber zou zijn geweest: we zijn niet helemaal zeker waar Bieber zich precies voor wil verontschuldigen, maar laat het duidelijk wezen: tout est pardonné.

KATRIN SWARTENBROUX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content