21.10 – ééN

De keren dat wij met Sabena gevlogen hebben, behoren tot onze moments de gloire. Prachtig was het zicht op de witte vogels met de blauwe staart, zij aan zij op de Zaventemse tarmac. Helaas ging Belgiës luchtvaarttrots, opgericht in 1923, op 7 november 2001 failliet. Twaalfduizend Sabéniens stonden op straat en daarmee was het grootste sociale drama uit de Belgische geschiedenis een feit. In dezelfde periode blikten Bülent Samanli en zijn filmcrew een nieuwe reeks van Het leven zoals het is: Luchthaven in, en ze bevonden zich in het oog van de storm toen Sabena crashte. In 5 Jaar Later bezoekt Samanli de mensen die op de barricades stonden en vraagt hij ze hoe ze vandaag tegenover de gebeurtenissen staan.

Wie was er bereid om over de gebeurtenissen te praten?

Bülent Samanli: Ik heb Filip Van Rossem geïnterviewd, toen woordvoerder van de pilotenvereniging; Redcap Johan, vakbondsvrouwen Maria Vindevoghel en Inge Vervotte, en nog heel wat anderen. In de eerste aflevering bezoek ik ook Marie-Luce Rongé, de weduwe van Michel Rongé. Die was de boordcommandant van de laatste Sabenavlucht, en pleegde vijf maanden na het faillissement zelfmoord. Ze wilde meedoen omdat ze vond dat de dingen die toen zijn gebeurd nooit vergeten mogen worden.

Hoe kijken die getuigen nu terug op het faillissement?

Samanli: Wat vaak terugkomt, is het gevoel dat de politiek Sabena als een baksteen heeft laten vallen. Ook over de rol van Swissair bestaan heel wat vragen. Politici bezweren me dat Sabena een bodemloze put was en geen toekomst meer had. Maar ik denk niet dat iemand kan zeggen of het faillissement te vermijden was: daarvoor is de materie te complex.

Welk moment is u het meest bijgebleven uit die hele periode?

Samanli: Vrijwel onmiddellijk na de faillietverklaring bleken de werknemersbadges onbruikbaar te zijn gemaakt. Mensen die hun hele leven, soms tot twintig, dertig jaar, in dienst van Sabena hadden gewerkt, konden nergens meer binnen. Sommigen moesten het slechte nieuws zelfs via de televisie of de radio vernemen. De communicatie was barslecht in die laatste dagen, en dat heeft vele Sabéniens een slechte nasmaak bezorgd. Voor hen heb ik dit programma dan ook gemaakt.

Wie wordt de man van Wendy? Start van de zoektocht naar een geschikte partner voor Wendy van Wanten – en naar een comfortabele deuk om de volgende weken in te liggen (20.40 – VTM) l Le Rouge et Le Noir Tweedelige dramareeks naar de beroemde roman van Henri Stendhal (23.25 – Canvas).

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content