HET IS HET GEVOEL, DOMOOR

JIM JAMES: troost voor uzelf en hoop voor de wereld.

In de laatste rechte lijn naar de presidentsverkiezingen een wazig statement verspreiden: als de FBI het mag, dan ook Amerikaans staatsburger Jim James, voorman van My Morning Jacket.

Neen, het was geen toeval dat James zijn tweede soloplaat vier dagen vóór Election Day op de goegemeente losliet. Alleen rees meteen de vraag wat hij daarmee hoopte te bereiken. De man is weliswaar een begeesterende zanger, maar je hebt meer kans om hem de vuistregels van plafondbepleistering te horen debiteren dan een wervende songtekst die hele bevolkingsgroepen beroert.

Goed, de boodschap in Same Old Lie kan zó op een pancarte: ‘If you don’t vote it’s on you not me.’ Daar zie: Jim heeft gesproken in een song die verder, in omfloerster vorm, demagogie en populisme hekelt. Maar op een verkiezingsrally zal deze beoefenaar van transcendente meditatie nog niet gauw Bruce Springsteen of Jon Bon Jovi overbodig maken. Daarvoor is de algemene vibe op Eternally Even te bedwelmend, strekken de songstructuren zich te doodgemoedereerd uit, en geeft geen enkel tempo aanleiding tot vinnig rechtveren, laat staan vendeltjezwaaien tot er kramp van komt.

Ook James’ inhoudelijke missie reikt niet verder dan op een willekeurig werk van My Morning Jacket. Dat liefde gezelliger is dan oorlog, vriendschap boven haat te prefereren valt, en standvastigheid en orde altijd een streepje voor zullen hebben op chaos: had ook op drie scheurkalenderblaadjes gekund.

Desalniettemin schenkt Eternally Even meer luistervoldoening dan voorganger Regions of Light and Sound of God (2013). Goeie plaat was dat, maar je had er een quattro stagioni-gewaarwording bij: veel smaken op één bord. Deze keer mikten James en coproducer Blake Mills (Alabama Shakes) met succes op een sluitend geheel. Orgels en synths nemen het voortouw, elastische bas en gedoseerde gitaar refereren aan blaxploitationsoundtracks uit de seventies, en de rest van de aandacht ging naar het opstapelen van zanglijnen of het gebruik van jazzy blazers. De uitkomst: psychedelische funk, trippende soul en peinzende pop.

Zó peinzend dat de zang in openingsnummer Hide in Plain Sight haast is weggemoffeld, en je – op het eerder vermelde Same Old Lie na – dus zelden in de verleiding komt om er de teksten op na te vlooien. Toch maar weer op het gevoel afgaan, dus. En gelijk heeft Jim: troost voor uzelf en hoop voor de wereld, daar kan nooit overschot van zijn.

JIM JAMES ****

Eternally Even

psychpop/funk/soul

ATO/Capitol

DOWNLOAD

Here in Spirit

Same Old Lie

True Nature

KURT BLONDEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content