HELLO GOODBYE

STEPHEN MERCHANT groet de dames in HELLO LADIES, maar dat hebben we precies al eens gezien.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De eerste eigen serie van Stephen Merchant, schrijfpartner van Ricky Gervais, is veel te veel een doorslagje van zijn vroegere werk om te blijven hangen.

Ricky Gervais en Stephen Merchant waren de Paul McCartney en John Lennon van de Britse comedy in het eerste decennium van de 21e eeuw: samen zetten ze op het moment dat de Verenigde Staten op dat vlak de plak zwaaiden de Britse tv op de kaart met een reeks baanbrekende en wereldwijd druk besproken hits, van The Office over Extras en Life’s Too Short tot Gervais’ monologen als presentator van de Golden Globes.

Nu beide schrijvers-acteurs wat meer hun eigen ding zijn gaan doen, is ook beter te zien wat het voornaamste aandeel van elk van hen was in hun werk – een beetje zoals de soloplaten van McCartney en Lennon een nieuw licht wierpen op hun gezamenlijke Beatles-songs. De meer melancholische ondertoon van The Office en consorten kwam van Gervais, zo is te merken in zijn Netflix-serie Derek, waarin dat element helemaal tot uiting komt. Merchant van zijn kant lijkt meer de man te zijn geweest van de comedy of embarrassment, met een voorliefde voor personages die zichzelf veel hoger inschatten dan ze zijn en die telkens weer tegen de muur van de realiteit knallen.

Stuart Pritchard – het hoofdpersonage in Hello Ladies, Merchants eerste reeks voor HBO – ligt in ieder geval in de lijn van David Brent: een matig getalenteerde webdesigner uit het Verenigd Koninkrijk die naar Los Angeles verhuisd is om er de vrouw van zijn leven te vinden. Hij laat zich tijdens die zoektocht allerminst afschrikken door zijn gebrek aan charme en geld of door de vele afwijzingen die hij moet verduren, maar blijft koppig zijn kans wagen bij de vele fotomodellen en aspirant-actrices in de nachtclubs van de stad. En dat tot ergernis van zijn roommate, een actrice-scenariste die haar eigen carrière van de grond probeert te krijgen.

De gedoemde versierpogingen van Pritchard zijn bij momenten grappig – Merchant blijft een meester in plaatsvervangende schaamte – maar het probleem is dat je het allemaal al zo vaak gezien hebt. Derek werkt ook niet altijd, maar Gervais probeert daar tenminste iets anders te brengen, terwijl Hello Ladies vooral voortborduurt op het verleden. Het succes van The Office en co. kon hij er niet mee herhalen: HBO zette Hello Ladies al na één seizoen van acht afleveringen stop, al mocht Merchant zijn reeks wel nog afsluiten met een tv-film, die ook in deze box opgenomen is.

HELLO LADIES **

dvd (Warner Home Video)

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content