Chris Columbus, met Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Maggie Smith, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Fiona Shaw, John Cleese, Richard Harris, Kenneth Branagh, Julie Waters.

Als u van mening bent dat miljoenen kinderen zich niet kunnen vergissen, lees dan niet verder: u zal u mateloos ergeren aan de opinie van deze bederver van zoveel familievreugd. Okay, het tweede bioscoopavontuur van Harry Potter zal veel kindertjes gelukkig maken, de Pottermania zal hun ouders diep in hun portemonnee doen tasten en bezorgt ongetwijfeld de aandeelhouders van Time Warner AOL een lucratieve kerst. Maar ga daarom asjeblief niet beweren dat Harry Potter and the Chamber of Secrets ook een goede film zou zijn.

Net als de eerste Harry Potterfilm lijdt ook Chamber of Secrets aan een dubbele miscasting. Daniel Radcliffe maakt van de Potter een bijzonder vervelende snotter en wordt er helaas met de jaren niet expressiever op. Je kan hem net zo goed vervangen door de dummy van een buikspreker. Regisseur Chris Columbus is zo mogelijk een nog grotere ramp: een onpersoonlijke filmmaker die er niet in slaagt om de logge Harry Pottermachinerie enige vaart mee te geven, en met een speelduur van 2 uur veertig kan het ding een beetje ritme best gebruiken. Je kan je natuurlijk afvragen in hoeverre de regisseur van een Harry Potterfilm bepalend is voor het resultaat. Harry Potter and the Chamber of Secrets lijkt meer gemaakt door een marketingcomité dan door echte filmmakers. Het Britse karakter van het verhaal van J.K. Rowling wordt veramerikaniseerd en opgeblazen tot krankzinnige proporties, met de titelheld als een misplaatste Indiana Jones junior, vechtend tegen tot leven gewekte beukwilgen, een regiment van woudspinnen en een monsterserpent dat veeleer in Conan the Barbarian thuishoort. Telkens hij ten einde raad is (om de tien minuten dus), sleurt Columbus er een redundante actiescène bij, zoals het bezemtornooi in beeld gezet als een rammelend computergame. De special effects bezitten geen greintje poëzie en fantasie en werken behoorlijk op de zenuwen. Potter krijgt sporadisch het gezelschap van een digitaal creatuur: de elf Dobby is zowat het ergerlijkste wezen sinds Jar Jar uit The Phantom Menace onzaliger gedachtenis. Zopas bereikte ons toch goed nieuws van het Potterfront: de derde aflevering kan ten vroegste klaar zijn voor Kerstmis 2004. Oef! P.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content