HAIRSPRAY *

NIKKY BLONSKY in 'HAIRSPRAY'. Als je haar maar goed zit.

Vrijdag 24/6, 21.50 – vtm. Adam Shankman met John Travolta, Nikki Blonsky, Christopher Walken, VS 2007.

Met Hairspray zette de ‘Pope of Trash’ John Waters in 1988 definitief de stap naar de mainstream. Meer nog: zijn campy slechte smaak zou nooit nog zo uitzinnig zijn als in zijn vroegere cultfilms. Net van Hairspray werd in 2002 een succesvolle Broadwaymusical gemaakt, één die dan weer verfilmd werd door Adam Shankman. De stunt was het casten van John Travolta – mét dikke kont – in de transseksuele rol die in het origineel door travestiet Divine werd vertolkt.

Componist Marc Shaiman en tekstschrijver Scott Wittman – het team achter de musical en de score van de South Park-film – schreven voor deze versie een aantal nieuwe nummers. Die vlotte mix van bubblegumpop en soulsongs maken er een Grease in fatsuit van met dansnummers in kitscherige pastelkleuren.

Once a dancer, always a dancer‘, weet regisseur-choreograaf Adam Shankman, zelf een gewezen professionele danser. De man heeft enkele routineuze en lichte Disneykomedies op zijn naam staan, maar geldt samen met Rob Marshall als een van de topchoreografen in Hollywood en heeft onder meer Boogie Nights en Catch Me if You Can op zijn palmares.

De subversieve kantjes en campy humor van het origineel zijn er in deze versie afgeveild. Toch blijft het een aanstekelijk feelgoodsprookje over Tracy, een mollige, eeuwig optimistische blanke tiener uit het Baltimore van de jaren 60 die verzot is op dansen. Als ze de populaire ster wordt van het volledig blanke tv-programma The Corny Collins Show, begint ze zelfs een strijd tegen de segregatie.

De aantrekkingskracht komt vooral van de energieke en sterk nostalgische R&B-dansnummers, ook al werden die niet bijzonder verbeeldingrijk in beeld gezet. Ook de cast doet het goed, met voorop niet Travolta als zwaarlijvige Hausfrau, maar wel Nikki Blonsky als de rebelse tiener Tracy. Christopher Walken en Michelle Pfeiffer zorgen als haar vader en de bitchy racistische tv-manager voor een amusante noot.

Lange tijd is er sprake geweest van Hairspray 2: White Lipstick, maar die plannen zijn opgeborgen. Shankman blijft wel trouw aan zijn muzikale roots. Momenteel is hij bezig aan Rock of Ages, nog een adaptatie van een Broadwaymusical – oftewel een Mamma Mia! for dudes rond de eightiesrock van Bon Jovi, Joan Jett en Def Leppard.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content