‘The Mighty Rearranger’ is dé gelegenheid om wat weetjes en indianenverhalen over Led Zeppelin af te stoffen.

1Physical Graffiti werd in 1974 opgenomen in Headley Grange, een vervallen Victoriaans huis in Hampshire. Volgens de overlevering spookte het er, wat voor Jimmy Page precies de reden was om het te huren. De man was jarenlang in de ban van occultist Aleister Crowley. Onder diens invloed had hij eerder al ‘ Do what thou wilt/so mote it be‘ in vroege persingen van Led Zeppelin III laten krassen. Helaas voor Page voelden Bonham en Plant zich niet echt op hun gemak in het pand en verkasten ze naar een luxehotel. Andere sessies voor het album werden opgenomen in Mick Jaggers huis in Berkshire. The Faces en The Stones leenden voor de gelegenheid hun mobiele studio uit. Al snel leende Chrissie Wood, vrouw van Faces- en Stones-gitarist Ronnie, zichzelf als edelgroupie aan Jimmy Page. Take 12, rolling!

2 De hoes van Physical Graffiti bestaat uit een foto van een flatgebouw op de New Yorkse St. Mark’s Place. Alle venstertjes moesten eruit geknipt worden, zodat de foto’s op de binnenhoes zichtbaar zouden worden. Het banale idee vertraagde de release van de elpee met zes maanden.

3 Enkele van de foto’s zijn beelden van groepsleden verkleed als drag queen. Ze werden gemaakt op een feest in het Hyatt House – intussen bekend als het Riot House – op Sunset Strip in LA. Beneden zat George Harrison op de band te wachten om samen te dineren. Wisten zij veel dat de Stille en Atlantic-baas Ahmet Ertegun ook Stevie Wonder hadden meegebracht. Ze kregen de fijne taak om het tafereel voor Wonder te beschrijven.

4 Tijdens de tournee voor Physical Graffiti werd Linda Lovelace, de pornoster die dankzij haar wonderlijke huigcontrole wereldberoemd was geworden met de film Deep Throat, in een flightcase gepropt als presentatrice. 5 Led Zeppelin was een van de eerste bands met een eigen jet. Het gros van de stoelen werd eruit gegooid en vervangen door een bar en een slaapkamer. Jimmy Page verkoos jarenlang een horizontale take-off, in het gezelschap van een juffrouw die van een scenic view genoot.

6 Voor de oprichting van Swan Song, het eigen platenlabel van Led Zeppelin, was in New York een grootse themafuif gepland. Een of andere klerk bestond het om ganzen in het zwembad los te laten. Ze werden voor het laatst gezien aan de entree van het Four Seasons-restaurant, achterna- gezeten door John Bonham.

7 Geen enkele plaat werd op de Amerikaanse radio vaker aangevraagd dan Led Zeppelins meest bombastische tour de force, Stairway to Heaven, ook al verscheen het nooit op single – geen enkele Zep-song, trouwens. Binnen de kortste keren voerden gitaarverkopers een boete van vijf dollar in voor elke would-be Jimmy Page die in hun winkel de intro verkrachtte.

8 Als je de brug van Stairway to Heaven (‘ If there’s a bustle in your hedgerow, don’t be alarmed now… ‘) achterstevoren afspeelt, krijg je ‘ Oh here’s to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He’ll give those with him 666. There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan.

9 De geschiedenis van de rock teert op urban legends. Marianne Faithfull wordt sinds 1967 achtervolgd door het verhaal dat Mick Jagger, net voor een inval van de politie, een Mars in haar, euh, commode had gestopt. Led Zep spant – hoe kan het ook anders? – de kroon in de branche van de broodje-aap-verhalen. Volgens de legende verkrachtten de groeps- leden in 1969 een groupie met… een haai. De Edgewater Inn in Seattle stond erom bekend dat de gasten konden hengelen vanuit het raam van hun kamer. Volgens de overlevering haalden drummer John Bonham en road-manager Richard Cole verschillende kleine haaien boven. Op dat moment klopte een 17-jarige rosse groupie aan. Het verhaal blijkt grotendeels te kloppen; alleen ging het niet om een haai maar om een red snapper. Waarop Cole: ‘ Let’s see how your red snapper likes this red snapper!

10 Led Zeppelin verkocht tot op vandaag 200 miljoen platen. Robert Plant boert solo ook niet slecht met 20 miljoen stuks. In de VS is de groep sinds zijn ontstaan qua platenverkoop trouwens groter dan The Beatles. (B.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content