Gotu Jim en zijn studentikoze rap: ‘Wat Jimi Hendrix deed met een gitaar, doe ik met autotune’

Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Hoe een slungelige, witte middenklassejongen met een vissershoedje per ongeluk rapper werd.

Aka Jim Lageveen

Leeftijd 22

Locatie Amsterdam

Instagram@gotu_jim

Kleinzoon van cultfilmmaker Pim de la Parra en zoon van acteurs Geert Lageveen en Bodil de la Parra

In het kort Nederlandse student die per ongeluk rapper werd.

In het lang Twee jaar geleden was Jim Lageveen gewoon een student sociale geografie die in een dronken bui al eens in een microfoon schreeuwde. Tot die avond dat zijn vriend en intussen producer IJsbrand van Eerdenburg zijn nieuw autotuneapparaat wilde testen en Jim liet freestylen. Het resultaat was Tweedeklasshit, een nostalgisch trapnummer in falsetto met de openingszin ‘Ik word wakker, heb weer kankerveel geblowd’. Jim schaamde zich achteraf dood, maar zijn vrienden vonden het zo hilarisch dat ze het nummer op SoundCloud dropten, waar het een eigen leven begon te leiden en uitgroeide tot een bescheiden culthit. Niemand wist toen wie er achter Gotu Jim schuilging. Dat het uiteindelijk een slungelige, witte middenklassejongen met een vissershoedje bleek te zijn, maakte het verhaal alleen maar beter.

Na dat onverwachte succes besloot Gotu Jim op hetzelfde elan verder te gaan. Intussen heeft hij als eerste artiest bij Burning Fik getekend, het label van Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen en Abel van Gijlswijk. Verder stond hij op Best Kept Secret en Woo Hah! en dook hij de studio in met Faberyayo en Merol. Begin deze maand verscheen zijn debuutalbum Generation K, vol vreemde Nederlandse autotunerap over drugs, bitches, snelle seks, het studentenleven en de klimaatverandering. ‘Studenten zingen rap’, zo omschrijft Faberyayo het werk van zijn protegé. Dat komt aardig in de buurt, maar stilaan ontgroeit Gotu Jim zijn status van muzikale grappenmaker. Zelfs zijn ouders lachen hem niet langer uit met zijn uit de hand gelopen hobby. Zoals hij zelf zegt: de hele fik, die staat in brand.

Een willekeurige quote ‘Zoals Jimi Hendrix is met zijn gitaar, zo ben ik met autotune.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content