middle age riot – Het is al tien jaar geleden dat er nog eens een relevant boek over Sonic Youthverscheen, maar ‘Goodbye 20th Century’ maakt dat gemis meer dan goed.
David Browne, Da Capo Press, 422 blz.
‘A word of warning for every reader of this book’, steekt David Brown van wal. ‘Do not expect any sex, drugs and rock & roll.’ En ja hoor, Brown houdt woord. Wie kickt op smeuïge verhalen over trieste junkies en hun gewillige groupies, kan zich maar beter tot Scar Tissue wenden, de autobiografie van Anthony Kiedis. Of The Dirt, het van cocaïne, heroïne en sperma vergeven ‘carrièreoverzicht’ van Mötley Crüe.
Nee, Goodbye 20th Centrury is een serieus boek. Een boek dat het verhaal van Sonic Youth in een cultuurhistorische context plaatst en de invloed van ‘de Velvet Underground van zijn generatie’ op de alternatieve muziek- én kunstscene grondig analyseert zonder te vervallen in banale anekdotiek. Al wil dat nog niet zeggen dat we in Goodbye 20th Century niets zouden te weten komen over het privéleven van Thurston Moore, Kim Gordon, Lee Ranaldo en Steve Shelley.
Zo schetst Browne in het eerste hoofdstuk de sociale en intellectuele achtergrond van zijn protagonisten, leren we dat Kim Gordon een tijdlang de lakens deelde met Danny Elfman, de man die later de tune van The Simpsons zou componeren, maakt hij ons haast zintuiglijk getuige van de eerste ontmoeting tussen Moore en Gordon en legt hij uit hoe hun huwelijk nog steeds de groepsdynamiek van Sonic Youth bepaalt.
David Browne, journalist voor onder meer Spin en The New York Times en auteur van Dream Brother, een erg lezenswaardig boek over leven en werk van Tim en Jeff Buckley, neemt ons vervolgens mee op de lange weg die Sonic Youth de voorbije kwarteeuw heeft afgelegd. Van hun eerste optreden in CBGB’s, over hun infiltratie van de New Yorkse kunstscene en hun vrijage met de mainstream tot de uiteindelijke consolidatie van hun cultstatus. Onderweg leren we dat de invloed van Sonic Youth veel verder strekt dan het muziekwereldje en dat de impact van hun ideologie en werkethiek ook meetbaar is in disciplines als film, poëzie, strips, beeldende kunst en – jawel – mode.
Een mooie aanvulling bij Brownes haast essayistische werkstuk zijn de veelal nooit eerder gepubliceerde foto’s van bijvoorbeeld Kim Gordon en Thurston Moore die op hun trouwpartij de taart aansnijden of Kim Gordon en Kurt Cobain in de backstage van Pukkelpop. De lui die beweren dat ze er toen in 1991 bij waren – ze zijn ondertussen met z’n honderdduizenden – zouden beter Goodbye 20th Century lezen.
Vincent Byloo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier