Geert Zagers

Donderdag 7/1, 21.20 – één

Zelden zoveel kalfszwezerik, bistecca fiorentina en chocoladesoufflé zien passerenals in het jaar van Komen Eten, Mijn Restaurant en De Beste Hobbykok. En dat zal in 2010 niet anders zijn: de nieuwjaarsdis is nauwelijks verteerd en de VRT pakt aluit met Goesting, een culinaire fictiereeks over het reilen en zeilen van restaurantFelixir in Lier. Benieuwdof chef Jan Van Looveren, souschef Louis Talpe,commis Darya Gantura en sommelier Gene Bervoets een Michelinster kunnen binnenhalen met dit light drama. Na kooktalentenjachten, kookafvalraces en kookreality-tv krijgt de Vlaming nu ook kookfictie op het bord. Loert de indigestie ondertussen niet om de hoek?

Gene Bervoets: Ik pleit onschuldig. We hebben Goesting meer dan een jaar geleden gedraaid, nog voor de kookhype echt op gang is gekomen dus. Het is de VRT die beslist heeft om het programma nog niet uit te zenden. En nu krijg ik te horen dat sommige verhaallijnen wel heel sterk doen denken aan het tweede seizoen van Mijn Restaurant of De Beste Hobbykok, terwijl die programma’s toen niet eens bestonden. Het is de realiteit die de fictie heeft ingehaald.

Je speelt sommelier Kurt Goossens. Iets zegt ons dat je ook in het echte leveneen Saint-Emilion van een Brunello kan onderscheiden.

Bervoets: Als je constant met eten bezig bent zoals ik, moet je onvermijdelijk wel iets van wijn kennen. Ik ben peter van de Vlaamse Vereniging van Sommeliers, presenteer elk jaar de Trofee voor Beste Sommelier van België en heb een hoop topsommeliers in mijn vriendenkring. Een van hen heeft me pas nog een profes-sionele sommeliercursus cadeau gedaan. Qua method acting zat het wel snor dus.

‘Goesting’ is ‘light drama’. Wat moeten we daaronder verstaan?

Bervoets: Pff, de namen die ze er achteraf opplakken… Voor mij telt maar één ding: geloof ik het of geloof ik het niet?En ik geloof de personages van Goesting. Ik geloof dat dit soort mensen bestaat. Ik geloof dat het er in een restaurant zo toe- gaat. Ik heb trouwens net voor de eerste keer een aflevering gezien en ik moet zeggen dat ik echt content was. Meer zelfs: ik ben trots op Goesting. We hebben met zeer beperkte middelen – en dan bedoel ik ook zéér beperkte middelen – iets neergezet dat fris, snedig en licht is, maar toch niet oppervlakkig. Daar ben ik heel tevreden mee. Natuurlijk, je moet dit niet vergelijken met Van Vlees en Bloed. Het budget van Loft was tien keer zo groot als dat van De SM-Rechter,dan moet je die ook niet naast elkaar liggen. Dan moet je gewoon zeggen: knap gedaan.

Maar als ik dan toch één puntje van kritiek mag hebben: waarom hebben ze het restaurant in de reeks in godsnaam Felixir genoemd? Ik weet wel dat dat slaat op Felix Timmermans in Lier, maar toch: als je reeks zo’n mooie titel heeft als Goesting – niet toevallig het Mooiste Woord van Vlaanderen – dan gebruik je dat toch ook als naam van je restaurant, in plaats van zo’n duffe woordspeling. Komaan: Felixir, daar ga je toch niet eten. Idem voor iets als Chez Fl’Eau: ik kóm daar niet. Het Gebaar, De Lijsterbes, Hof van Cleve: dát zijn goede namen voor een restaurant.

Vergissen we ons, of zijn het goede tijden voor jou? Later op het jaar wachten jou nog prestigieuze fictiereeksen als ‘Wolven’ en ‘Het Goddelijke Monster’.

Bervoets: Ik vind het prettig dat u dat zegt, want ik ben inderdaad druk aan het werken, ja. Nu, ik moet zeggen dat ik de laatste tien jaar niet meer heb stilgezeten. Er was Loft en De SM-Rechter, maar ook Kinderen van Dewindt en een vijftal films in Nederland, waaronder Duska.

En toch zagen we je vooralaan het werk in de eindeloze zondagse herhalingen van ‘Gentse Waterzooi’.

Bervoets: Breek me de bek niet open! Ik ben al zo lang niet meer met kookprogramma’s bezig, en toch blijven mensen me aanspreken als ‘de kok’. Neen, die herhalingen doen me meer kwaad dan goed. Die reeks is tien jaar oud, ik verdien er niets aan én ik kan niets nieuws maken voor de VRT, omdat het programma nog altijd scoort. Ik wil al lang iets rond de Belgische keuken en zijn producten maken, maar bij de VRT is niemand geïnteresseerd. Eerlijk waar: die herhalingen, ik ben ze kots-, kots-, kotsbeu.

Als het een troost kan zijn:de VRT heeft ze intussen stopgezet.

Bervoets: Is dat zo? Ik mag hopen dat ze het eindelijk begrepen hebben.

Tot slot nog een roddelcheck: Koen De Graeve liet twee weken geleden in dit blad optekenen dat jij je tanden uit je mond kunt nemen. Klopt dat?

Bervoets: Zei hij dat? (Barst in lachen uit) Ik heb geen valse tanden, hoor. Maar ik kan wel mijn gezicht in zo’n plooi steken dat het lijkt alsof ik geen tanden meer heb. Mijn oud mannetje, noem ik het. Dat voordeel heb ik wel: ik weet al hoe ik er op mijn negentigste zal uitzien. (Lacht)

Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content