Godless

Afgezien van de redelijk onnozele Adam Sandler-komedie The Ridiculous 6 was de western, toch het Amerikaanse genre bij uitstek, ten huize Netflix onontgonnen terrein. Volgend jaar presenteert de streamingdienst The Ballad of Buster Scruggs, de anthologiereeks van de Coen-broers, nu is er al Godless, een zevendelige miniserie geschreven en geregisseerd door Scott Frank, de scenarist van Out of Sight (1998), Minority Report (2002) en Logan (2017) en de regisseur van A Walk Among the Tombstones (2014) en The Lookout (2007).

Stof, kurkdroge landschappen, schietgrage outlaws, brutale lynchpartijen: Godless heeft alle ingrediënten van een archetypische western. De reeks speelt zich af anno 1888, in een wetteloos Amerikaans grensgebied. Frank Griffin (een uitstekende Jeff Daniels), een nietsontziende slechterik die overal waar hij komt een spoor van lijken achterlaat, jaagt op zijn voormalige protegé Roy Goode (Jack O’Connell), die zich tegen Griffins bende heeft gekeerd. Goode verschuilt zich in La Belle, een klein stadje in New Mexico waar alleen vrouwen de touwtjes in handen hebben, nadat zowat al de mannen gestorven zijn bij een tragisch mijnongeval.

Vooral de filmische look van Godless is opvallend – dat shot van dat kind dat gevaarlijk dicht bij een ratelslang zit! – en dat is geen toeval: Steven Soderbergh heeft als executive producer een hand in de reeks. De regisseur van de Ocean’s-trilogie en recent nog Logan Lucky maakte met Frank eerder de schitterende Elmore Leonard-verfilming Out of Sight. En ook Godless is behoorlijk schitterend: een meeslepende reeks met een geduldig opgebouwd verhaal, bloedmooie beelden en een spannende klopjacht. En de vrouwelijke personages zijn nu eens meer dan hoertjes in de saloon. Naast Daniels en O’Connell herkent u ook Downton Abbey-actrice Michelle Dockery als een geharde weduwe en Scoot McNairy als sheriff Bill McNue, die zo zijn eigen rekening met Griffin wil vereffenen.

Vanaf woensdag 22/11 in Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content