Gespleten

Eerste zin In al die jaren dat ze van hem had gehouden, had ze hem ergens ook gehaat, op die kinderlijke manier waarop je iets haat waar je geen grip op hebt.

Andy Cooper luncht met haar moeder Laura in een restaurant wanneer de hel losbreekt: een gewapende tiener stormt binnen, vermoordt twee vrouwen en richt zich dan op Andy, die een politie-uniform draagt. Bedreigt hij haar of wil hij net dat ze hem neerschiet? Laura, keurige brave Laura springt voor haar dochter, daagt de schutter uit om te schieten en plant hem vervolgens een mes in de keel. Meteen is Laura overal op het nieuws, maar zij begrijpt dat ze door die ‘impulsieve’ daad – dertig jaar lang was ze erin geslaagd onder een andere identiteit te leven – nu echt in levensgevaar is. Zij én haar dochter. Daarom stuurt ze Andy weg.

Tijdens haar vlucht – geholpen door Laura’s aanwijzingen vindt ze een auto vol geld, valse identiteitskaarten en een pistool – ontdekt Andy dat het verleden van haar moeder bepaald niet vlekkeloos is. Laura, ooit een rijkeluisdochter en aanstormend pianotalent, had een extreemlinkse vriendengroep waardoor ze bloed aan haar handen heeft, veel bloed: uit flashbacks blijkt hoe brutaal de plannen van hun terreurcel waren. De Weather Underground en het Symbionese Liberation Army vormden hun inspiratie. En niet alleen het grootkapitaal was doelwit, zelfs de eigen familie moest eraan geloven. Laura’s liefde voor haar kind is extreem, haar liefde voor Nick, de charismatische leider van de terreurgroep, was dat ook.

Karin Slaughter is adembenemend sterk in haar deconstructie van Laura, het übermoederdier in wie goed en kwaad een verbluffend spel spelen. Misbruikt door haar vader, afgetuigd en misleid door Nick wordt ze een meedogenloze overlever die alle verknipte fragiliteit van een miskende vrouw in zich meedraagt. Thrillers vormden altijd al een belangrijk hoofdstuk in de feministische literatuur. Dit is zo’n boek waarin één vrouwenleven een hele geschiedenis vertelt.

Gespleten *****

Karin Slaughter, HarperCollins Holland (oorspronkelijke titel: Pieces of Her), 494 blz., ? 19,99.

In de Knack van volgende week vindt u een voordeelbon: een pakket met vijf boeken van Karin Slaughter (Triptiek, Versplinterd, Genesis, Verbroken en Laatste adem) voor slechts ? 24,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content