Film: 0 Extra’s: **** (Paramount)

Tom Hanks speelt in dit ondraaglijke sermoen uit 1994 een simpele van geest bij wie volgens de scenaristen toch heel wat wijsheid te rapen valt, zoals de vergelijking van het leven met een doos vol chocolaatjes _ ‘ you never know what you’re gonna get‘. Deze dorpsidioot uit het diepe zuiden is onze gids door drie decennia turbulente Amerikaanse geschiedenis, van Vietnam tot de diplomatieke toenadering in China. Zijn grote liefde, Jenny (Robin Wright) laat hem zitten, wuift haar boerengat vaarwel en gaat in de showbizz haar geluk beproeven. Een zondige keuze die haar duur te staan komt: aan haar losse contacten met de counterculture houdt ze aids over. Pas op haar sterfbed beseft ze dat ze beter thuis was gebleven bij de aseksuele Forrest, die aan de liefde voor zijn moe (je ziet zo de oscarbeeldjes fonkelen in de ogen van Sally Field) al de handen vol heeft. Moraal van het verhaal: onwetendheid is een zegen. Iets wat ze in Los Angeles graag zouden geloven. Vandaar: zes oscars.

Omdat Forrest Gump hoe dan ook zijn vurige fans heeft, is voor de dvd-versie de rode loper uitgerold: de film komt met niet minder dan twee audiocommentaren (één van regisseur Robert Zemeckis, samen met scenarist Steve Starkey en production designer Rick Carter, plus één van coproducer Wendy Finerman, die de filmrechten verwierf van de roman van Winston Groom) en een tweede schijf vol documentaires, achter-de-schermen-reportages en screen tests. Meest intrigerend is de bijdrage over de visuele effecten: hoe de makers het voor elkaar kregen om Forrest Gump in enkele gemanipuleerde historische beelden handjes te laten schudden met JFK.

dvd:Fear and Loathing in Las Vegas (RCV) van Terry Gilliam. The Fly (Fox) van David Cronenberg. Chariots of Fire: 20th Anniversary (Fox) van Hugh Hudson. Last Tango in Paris (MGM) van Bernardo Bertolucci. Requiem for a Dream (Belga) van Darren Aronofsky.

De geselecteerde films in de zeer lezenswaardige dvd-special van Cahiers du Cinéma (gedateerd december 2001; OE 5,95) vormen geen ideale cinematheek, maar weerspiegelen natuurlijk wat er op de markt (zowel regio 1 als 2) voorhanden is. Toch is de keuze van het Franse filmtijdschrift meermaals verrassend, met naast de onvermijdelijke lievelingen van het huis (van Howard Hawks tot Jim Jarmush) ook de obscure tienerkomedie Big Party en de interactieve pornofilm Faites l’amour avec Clara Morgane. Behalve een zeventigtal vaak grondige dvd-analyses zijn er ook beschouwingen en interviews met regisseurs die haast allemaal toegeven dat ze tijdens het maken van hun films al aan de dvd-versie denken, vooral met oog op de ‘director’s cut’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content