Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

In de naam van de vader – De Britse cultcomedy ‘Father Ted’ komt vijftien jaar na dato bij ons uit op dvd.

Reeks: ***

Extra’s: **

(B-Motion/Channel4) Reeks. De Britse comedy Father Ted is al vijftien jaar oud, maar in Ierland, waar de reeks zich afspeelt, is ze tot op vandaag ontzettend populair. Sinds 2007 wordt er zelfs ieder jaar op een afgelegen eiland voor de kust een heus Ted Fest op poten gezet, waar honderden fans op afkomen om verkleed als hun favoriete personage stukken uit de reeks na te spelen. Bij de critici sloeg de sitcom ook aan toen hij in 1995 voor het eerst op het Britse scherm kwam. Eén recensent omschreef Father Ted zelfs als ‘de beste komische reeks sinds Fawlty Towers‘.

Bij ons in Vlaanderen, waar Britse humor toch niet bepaald een zwarte vlek is, kon Father Ted nooit echt brokken maken, maar misschien brengt deze dvd-uitgave daar verandering in. De reeks draait rond de priester Ted, die door zijn overste is verbannen naar Craggy Island, een minuscuul en bizar eilandje voor de kust van Groot-Brittannië. Daar deelt hij het huis met twee andere verbannen collega’s, de niet al te intelligente Father Dougal en Father Jack, een demente priester met een grove bek en een voorliefde voor drank en schoolmeisjes.

De kerk en het geloof in het algemeen krijgen er af en toe stevig van langs in Father Ted: al in de eerste aflevering neemt Dougal het bijvoorbeeld op voor een waarzegster, door te zeggen dat wat zij doet ‘niet vreemder is dan de onzin die ze ons op het seminarie leren over de hemel en de hel’. En even later proberen Ted en Dougal onder druk van hun overste een protestrally op te zetten tegen de vertoning van een godslasterlijke film in de plaatselijke bioscoop, om dan te merken dat zij ervoor gezorgd hebben dat de film in kwestie een kaskraker is geworden.

Maar maatschappijkritiek is geen doel in Father Ted, veeleer een bijkomstigheid. De schrijvers focussen vooral op de strubbelingen tussen de goeiige Ted en zijn twee minder standvastige kompanen – om nog te zwijgen van zijn lichtjes neurotische huishoudster – en de absurde situaties waarin ze verzeilen, bijvoorbeeld als ze deelnemen aan een lookalikewedstrijd. Het hoogtepunt in deze box is Entertaining Father Stone, waarin de priesters een bijzonder zwijgzame collega op bezoek krijgen – een gesprek met hem is ‘like talking to a wall with a moustache’, aldus Ted – en alles proberen om de man uit zijn isolement te krijgen. Geen absolute topper à la Fawlty Towers of The Office, maar toch Britse comedy op zijn best.

Extra’s. Het eerste seizoen – en dus ook deze box – telde slechts zes afleveringen; vandaar wellicht dat de extra’s hier bijna even lang duren als de serie zelf, met een interview met de schrijvers, een verslag van het eerste Ted Fest, en clipshows van onder meer de beste scènes van Ted, gespeeld door Dermot Morgan die in 1998 stierf.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content