EXPEDITIE ROBINSON: STRIJD DER TITANEN

19.05 – KANAALTWEE (HERHALING VAN DONDERDAG 6/4)

Survival is even hot als de Filippijnse stranden waar Expeditie Robinson al voor de zevende keer neerstrijkt. Met Lost in het achterhoofd kunnen kijkers zich weer verlekkeren op veel kokosnoten, onmenselijk afzien en intriges Lord of the Flies waardig. Dit jaar heet het de Strijd der Titanen te worden: zeventien van de opvallendste deelnemers van de vorige edities vechten om de titel van de ultieme Robinson. Hoe hebben de makers hen in godsnaam zo ver gekregen dat ze voor de tweede keer samen op een onbewoond eiland kruipen?

De gedachte aan revanche én zoete wraak is daar zeker niet vreemd aan. De vorige edities hebben immers meer dan één verongelijkte net-niet-Robinson opgeleverd. Oermens Bjorn mag dan wel verkondigen dat hij naar het eiland trekt om van de natuur te genieten, wees maar zeker dat hij drie jaar na datum alsnog op de hoogste titel aast. Maar ook de andere kandidaten starten ongetwijfeld met grootse verwachtingen: voor de ervaring hoeven ze het immers niet meer te doen, voor de eer des te meer.

Misschien net daarom dat maar drie van de zes winnaars de strijd aangaan en dat deze zogenaamd ultieme editie onthoofd lijkt. Waar zitten Derek, Jutta en Marnix als Kanaaltwee hen nodig heeft? Genietend van een goed pak frieten of repen chocolade, lachen die waarschijnlijk in hun vuistje om de dwaasheid van hun vroegere tegenstrevers. Voor hen is het nieuwe eraf, en jammer genoeg geldt dat ook voor de kijkers. De makers hebben daarom beloofd deze expeditie nog zwaarder te maken dan de vorige zes. Hun redenering: deze aspirerende Robinsons kennen het klappen van de zweep en er is meer nodig dan enkele weken zonder eten en wat fysieke proefjes om hun survival skills te testen. Zo wordt de eerste aflevering meteen afgetrapt met de bikkelharde balkproef die vroeger voor de finale werd bewaard en zouden ook de rest van de uitdagingen ‘grensverleggend’ moeten zijn. Het zal vast wel weer mooi en spectaculair ogen, maar wij voorzien een trieste conclusie: de enige die écht had moeten terugkeren, is Roos.

Koken met moleculen Voor de meest extreme experimenten in de haute cuisine moet je in Engeland zijn, bij meesterkok Heston Blumenthal. Hij maakt bijvoorbeeld gerechten gaar in vloeibare stikstof in plaats van op een fornuis en goochelt voortdurend met onverwachte smaken en ingrediënten. Over Leven gaat eten in The Fat Duck (21.05 – Canvas) l America’s Sweethearts (0) Joe Roth, VS 2003. Geen Sunset Boulevard of The Player, deze allesbehalve bijtende, als een romcom opgevatte insidersblik van ex-Fox-hoofd Roth op het maken van een Hollywoodblockbuster. De film ondergraaft zijn eigen geloofwaardigheid, bijvoorbeeld door Julia Roberts te laten opdraven als de lelijke zus van Catherine Zeta-Jones (21.05 – VIJFtv) l Tampopo HHH Juzo Itami, Japan 1986. Felgesmaakte, hilarische satirische farce, vol knipogen naar Buñuel, over een door een jonge weduwe en flegmatieke samoerai-vrachtrijder gerund noedelrestaurant. Deze caleidoscopisch opgebouwde komedie is eerst en vooral een hedonistische ode aan de rol van voedsel in de Japanse maatschappij. (00.20 – ARTE) l If These Walls Could Talk HH Cher en Nancy Savoca, VS 1996. Opmerkelijk donker tv-abortiedrama, gestructureerd als drie afzonderlijke kortfilms, met Demi Moore, Sissy Spacek en Cher in haar regiedebuut. (01.00 – BBC 2)

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content