Everybody needs good neighbours

Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Niets is leuker dan over het buxushaagje te gluren om te kijken hoe het er bij de buren toegaat. Maar wie zit er op een papieren versie van Ramsey Street te wachten?

Kleine problemen in kleinburgerlijke gezinnen kunnen grote gevolgen hebben. Het leek een tof idee: een barbecue bij de buren. Drie koppels komen op een middag samen in een tuin, er vloeit wat drank, er worden wat pikante bekentenissen gedaan en dan gebeurt het, de kleine ramp die niemand zag aankomen, dat slippertje dat zal uitgroeien tot een joekel van een traumatische ervaring. Iedereen geeft iedereen de schuld en de wroeging is zo groot dat enkele huwelijken dreigen te begeven onder de druk.

Elk huwelijk heeft zijn zwakte, zijn geheim. Zo heeft Erika een koffer op zolder staan waar ze haar man Oliver nooit over verteld heeft. En Clementine mag dan wel tegenover haar vriendinnen bij hoog en bij laag beweren dat twee kinderen meer dan genoeg zijn, haar man Sam is niet op de hoogte en koestert nog een kinderwens. Vid en Tiffany – ja, zo heet ze echt – lijken het perfecte koppel, met een kast van een villa in de buitenwijk en vet gespekte bankrekening, maar Tiffany moet Vid nog altijd uitleggen hoe ze aan de poen raakte waarmee ze uitgroeide tot een vastgoedkoningin.

Iedereen sleept ook nog eens erfelijke ballast mee: aan alcohol verslaafde ouders, moeders die aan verzamelzucht lijden en surrogaatouders die venijnige bemoeiallen blijken. Om over die klaagzieke buur Harry maar te zwijgen.

Nee, het valt niet mee, wonen in suburbia, en een halve roman lang houdt Moriarty je aan het lijntje, want je wilt natuurlijk achterhalen wat het grote drama behelst. Eens je dat te weten komt, valt het hele boek in duigen – is het dat maar? Dan wist Herman Koch met dezelfde premisse veel meer aan te vangen. Het diner teert ook op onze weetgierigheid, maar Koch lepelde de sensatiebeluste lezer ondertussen enkele porties grimmige maatschappijkritiek op.

Moriarty daarentegen houdt het lekker gezellig. Zeker, ze raakt aan de kleine pijntjes van het menselijke bestaan, maar die vallen mits enkele therapiesessies weer weg te masseren, en op het einde blijkt dat liefde en vriendschap toch voor eeuwig zijn – zelfs Disney beschikt over een realistischer wereldbeeld. Op zich is er niets mis met een lekker leesboek – wat moet u anders op het strand doen? – maar met literatuur heeft het allemaal bitter weinig te maken. Ergens is dat jammer, want Moriarty beschikt over vakmanschap. Als we al raad mogen geven: minder soaps kijken en de volgende keer misschien een indringender thema kiezen.

BIJNA ECHT GEBEURD **

Liane Moriarty, (oorspronkelijke titel: Truly, Madly, Guilty), A.W. Bruna, 512 blz., ? 19,99.

RODERIK SIX

CENTRALE ZINNEN Dat is een huwelijk. Je geeft altijd elkaar de schuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content