door Piet de Moor

Regisseur Erik van Looy verzorgt elke woensdag de rubriek ‘Ontdek de ster’ in ‘De laatste show’ (TV1).

Ben je verslaafd aan televisie?

Ik wil elk nieuw programma dat op de Vlaamse televisie komt toch minstens één keer hebben gezien. Er zijn mensen die wel voor de televisie werken, maar uit een soort cultureel snobisme rondstrooien dat ze geen tv-toestel in huis hebben en nooit tv kijken. Dat heb ik als tv-maker nooit begrepen. Natuurlijk kan ik niet alles zien. Je moet weten dat ik jaarlijks ook nog eens 200 tot 250 films in de bioscoop wil bekijken.

Is televisie een bron van inspiratie voor je?

Ik ben een intensieve monitor-kijker. Op dit ogenblik ben ik bezig met de montage van het nieuwe tv-programma van Rob Vanoudenhove. Dat monteren beschouw ik ook als een vorm van experimenteren die mijn eigen filmprojecten ten goede komt. Ik heb plannen om volgend jaar De zaak Alzheimer van Jef Geeraerts te verfilmen. Het is onvermijdelijk dat je daarin stijlelementen uit de montage van bijvoorbeeld De Mol zult terugvinden.

Weet iemand als Robert Redford, die je ook voor ‘De Laatste Show’interviewde, in wat voor een soort programma hij terechtkomt?

Ik zeg tegen de acteurs dat sommige van mijn vragen serious en andere silly zijn. Als je de voorlaatste in de interviewrij bent, hebben die acteurs misschien al twintig keer hetzelfde verhaal verteld. Ik stel vast dat ze soms opgelucht zijn als je ze eens iets helemaal anders vraagt. Van Brad Pitt wou ik weten of hij als getrouwde man nog winden in bed mocht laten. Zoiets kan je alleen vragen als je weet dat Brad Pitt zich daarover eerder al in het publiek uitgelaten heeft. Soms wordt een acteur echt hulpeloos als je hem een ietwat gênante vraag stelt. Je ziet hem of haar dan een smekende blik in de richting van zijn entourage werpen, maar van die kant komt doorgaans weinig hulp. Toch stel ik vast dat de meeste acteurs na mijn vragen beter geluimd zijn dan ervoor. Natuurlijk heb je ook sterren die de interviewer het liefst een pak slaag zouden geven. Russell Crowe laat merken dat hij niet houdt van interviews en nog minder van journalisten. Hetzelfde geldt voor Anthony Hopkins.

TV1-netmanager Wim Vanseveren heeft gezworen dat er geen filmmagazine op het scherm komt zolang hij het voor het zeggen heeft.

Ik begrijp hem volkomen. Een programma als Première had destijds misschien 1 miljoen kijkers, maar zo’n cijfer haal je nu niet meer. Vroeger was het filmmagzine de enige vorm van informatie, maar nu komt die overal op je af via dvd, MTV, trailers en internet. Ik denk dat ludieke filminfo zoals we die nu geven in De Laatste Show veel beter overkomt bij de kijker.

Welke tv-makers bewonder je?

Ik heb een grote waardering voor Michel Vanhove, de creative director van Woestijnvis, de man achter Schalkse Ruiters en De Mol. Mensen als Ben Crabbé, Bart De Pauw, Bruno Wyndaele, Rob Vanoudenhove, Tom Lenaerts en Michiel Devlieger bewonder ik mateloos. Ze beheersen en bespelen het medium tv tot in de finesses. Het is gruwelijk hoeveel slimmer en creatiever ze zijn dan ik.

Wat is het beste tv-programma dat je ooit zag?

De Wereldbeker Voetbal in Mexico, 1986, België tegen Rusland. Zeker ook vanwege het spirituele commentaar van Rik De Saedeleer.

Hebben familieleden invloed op je tv-kijkgedrag?

Ik kan me altijd in mijn bureau terugtrekken om tv te kijken als m’n vrouw het voetbal beu is. Hetzelfde gebeurt als mijn driejarig zoontje naar Kabouter Plop wil kijken. Op zo’n moment delf ik natuurlijk altijd het onderspit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content