Op 8 december is het vijfentwintig jaar geleden dat Mark Chapman Beatle John Lennon VERMOORDde. elf scharniermomenten uit zijn leven.

EXTRA OP WWW.FOCUSKNACK.BE

PENSIOENFEEST OP DE NV LENNON. RECENSIE VAN DE LENNON-BIOGRAFIE VAN ROBERT VAN YPER.

1 Lente 1956:

John is vijftien wanneer hij Elvis Presley op de radio Heartbreak Hotel hoort zingen. ‘Het moment waarop ik dat nummer hoorde’, zal hij later zeggen, ‘was het begin van mijn muziekcarrière.’

2 6 juli 1957:

Tijdens een plaatselijk kerkfeestje leidt Lennon zijn eerste band, de Quarry Men, door een barslechte set. Achteraf ontmoet hij de 15-jarige Paul McCartney, die zijn gitaar bovenhaalt en Twenty Flight Rock van Eddie Cochran speelt. Lennon is onder de indruk, en vraagt een vriend: ‘Wat zou je ervan denken als hij bij onze band komt spelen?’

3 15 juli 1958:

Johns moeder Julia wordt aangereden door een auto en sterft. ‘That’s really f–ed everything!’, dacht Lennon. ‘Ik moet me voor niemand meer verantwoorden.’

4 11 februari 1963:

In tien uur tijd blikken de Beatles in de opnamestudio’s in Abbey Road negen nummers in. Van vier daarvan neemt Lennon de lead vocals voor zijn rekening, en om tien uur ’s avonds heeft hij zijn keel aan flarden gezongen. John neemt een paar keelpastilles, spoelt zijn mond met melk, trekt zijn bovenhemd uit en neemt in ijltempo Twist and Through op. Daarmee werkt hij in één verschroeiende take de debuutplaat van The Beatles af.

5 juli 1965:

Tijdens een avondje stappen in Londen drinkt Lennon koffie waarin LSD is opgelost. ‘Het was echt angstaanjagend’, zegt hij later, ‘maar het was ook fantastisch.’ Volgens zijn eigen berekeningen zou hij de jaren daarop nog ‘duizend keer trippen’.

6 29 juli 1966:

In een interview met een tijdschrift zegt Lennon ‘dat The Beatles populairder zijn geworden dan Jezus’. Woedende radiostations in de Verenigde Staten weigeren de groep nog te draaien, en sommige fans verbranden zelfs hun platen. Tijdens hun volgende tournee wordt de groep geplaagd door doodsbedreigingen en voetzoekers. ‘Mensen luisterden niet meer naar de muziek’, zei Lennon. ‘Het optreden was gewoon een freak show geworden.’ Een maand later spelen de Fab Four hun allerlaatste concert.

7 5 september 1966:

Lennon komt in Duitsland aan om een rol te spelen in Richard Lesters How I Won the War. Hij moet er zijn moptop (het typische kapsel van de Beatles, nvdr) voor opgeven, en trekt nu de aandacht met zijn ziekenfondsbrilletje. De eerste zes weken van zijn verblijf in Duitsland schrijft hij Strawberry Fields Forever.

8 mei 1968:

Terwijl zijn vrouw in Griekenland verblijft, nodigt Lennon de Japanse kunstenares Yoko Ono uit in zijn huis in een Londense voorstad. De twee werken de hele nacht aan een geluidscollage in Lennons studio. Wanneer ze daar ’s morgens mee klaar zijn, bedrijven ze voor het eerst de liefde. ‘Ik twijfelde er geen seconde over’, zei Lennon later, ‘Ik had de ware ontmoet.’

9 9 april 1970:

Terwijl John in Los Angeles primal scream therapy volgt, krijgt hij een telefoontje van Paul McCartney, die hem vertelt dat hij stopt met The Beatles. De dagen daarop schrijft Lennon God. ‘The dream is over’, zingt hij.

10 9 oktober 1975:

Op zijn vijfendertigste verjaardag wordt Lennons tweede zoon, Sean, geboren. De komende vijf jaar ontpopt Lennon zich tot een ware huisman en raakt hij zelden nog een gitaar aan.

11 12 juni 1980:

Lennon komt met een zeilboot aan op Bermuda. De zee inspireert hem, en hij begint opnieuw te schrijven. Op 22 juni heeft hij het grootste deel van Double Fantasy gecomponeerd. Hij zal Kerstmis niet meer meemaken.

© Newsweek. Vertaling en bewerking: Ann De Craemer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content