DUIVELMELKER

Dimitri Dewever medewerker Trends

Het inmiddels één jaar oude actierollenspel Diablo III verschijnt nu in opgewaardeerde vorm voor PS4 én Xbox One. Commerciële uitzuiging?

ACHTERGROND

Bijna twaalf jaar hebben rollenspelfanaten moeten wachten op Diablo III – het eerste deel verscheen in 1997 en Diablo II in 2000. De derde episode kreeg het voorbije decennium zo een haast mythische status: het was duidelijk dat de game er ooit zou komen, maar niemand wist wanneer. Tot september vorig jaar dus. Vandaag is er de Ultimate Evil Edition. Die bevat in vergelijking met de versie van vorig jaar knappere graphics, een hogere, vloeiender schermverversingsgraad, de in maart uitgebrachte Reaper of Souls-uitbreiding, een op beginnelingen toegespitste Apprentice-modus én rivalen uit The Last of Us (enkel op PS4).

CONCEPT

Fabelachtige schepsels, levende doden en diabolische creaturen dienen in niet-aflatende gevechten gebied per gebied van de kaart te worden geveegd. De spelmakers mikken op beleving en exploratie, en steunen nauwelijks op een gestructureerd verhaal. Het flauwe scenario fungeert louter als achtergrond waartegen allerlei magische en tot de verbeelding sprekende ontmoetingen, twisten en kampen plaatsvinden. Zoals het een actierollenspel betaamt, krijg je in je queeste gaandeweg steeds krachtiger wapens, pantsers en vaardigheden tot je beschikking, naar eigen wens en persoonlijke voorkeur.

DUIVELSVERZEN

Het sterkste aan het spel is dat je de personages na elke speelbeurt verder ziet uitgroeien van pietluttige snotneuzen tot fantasierijke oorlogsveteranen. Of je nu een sessie van anderhalf uur speelt, of er een hele namiddag of nacht aan besteedt: elke inspanning en gewonnen schermutseling resulteert in voldoening. Tijdens grote gevechten, waarbij er vijftien of meer personages gelijktijdig met elkaar in de clinch gaan, schokt het beeld hier en daar soms. Los daarvan is de beleving op PS4 en Xbox One door de hogere graad van detaillering en de cooleredosis oogsnoep bij het grossieren in magische krachten nog intenser en beklijvender.

VERDICT

De opgewaardeerde versie van Diablo III is een fantasierijk actiespektakel met puntgave visuele effecten, hardnekkige demonische monsters, vernielbare omgevingen én een uiterst verslavende online- en offline-co-op-modus. Freaks kunnen hun personages uit de vorige consoleversie naar PS4 of Xbox One overhevelen. Wie de game vorig jaar gemist heeft, of écht een diehardfan is, hoeft niet lang te twijfelen: de Ultimate Evil Edition transformeert een van de beste rollenspellen van 2013 zowaar in de sterkste en meest verslavende titel die het genre de voorbije drie jaar gekend heeft. Verre van uitmelkerij dus.

DIABLO III: ULTIMATE EVIL EDITION

PS3, PS4, XBOX 360, XBOX ONE

BLIZZARD

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content