Maandag 2/11-donderdag 5/11, 23.05 – Canvas

Na zes weken is de redactie van Phara alweer toe aan welverdiende rust. Geen nood voor de late vogels met trek in een goed gesprek: Siegfried Bracke loodst hen de herfstvakantie door met De Toestand.

‘De Toestand’, Siegfried?

Bracke: Toen ik klein was en grote mensen aan elkaar vroegen ‘ Wa pijsde gij van den toestand‘, wisten ze meteen waarover ze het hadden. En ik geloof dat er in het leven vier aspecten zijn die voor de toestand kunnen doorgaan: religie, zorgstaat, politiek en economie. Oké, het zijn vier afleveringen geworden omdat er door de herfstvakantie vier slots vrijkomen, en in een ideale, besparingsvrije wereld zou ik graag een jaar lang uitzenden. Met onze vier gasten zal er echter al heel wat van wat er in onze samenleving gaande is, besproken worden.

Waarover zal je het hebben in ‘De Toestand’?

Bracke: Over zaken waarvan ik merk dat de mensen zich zorgen maken. Neem nu ons pensioenstelsel: wordt dat stilaan onbetaalbaar of zal het worden afgebouwd? Ik lees er zo veel verschillende meningen over. Om de waarheid te achterhalen praat ik uitvoerig met een outstanding expert, iemand met kennis van zaken die tegelijkertijd voldoende afstand kan én durft te nemen. Voor vragen over onze zorgstaat is Jean-Luc Dehaene bijvoorbeeld de aangewezen man, terwijl ik het met kardinaal Danneels over religie wil hebben en met Bert De Graeve over de toekomst voor ondernemers in dit land.

En Bart De Wever komt het huidige politieke landschap doorlichten. Op welke manier is hij ‘outstanding’, in de zin van buitengewoon?

Bracke: Ik herinner mij een debat waarin de huidige partijkopstukken bitter weinig op de hoogte bleken van de ideologie aan de grondslag van hun eigen partij. Bij De Wever was dat anders. Meer zelfs, hij was nog beter op de hoogte van de ideologie van de andere partijen dan de respectieve leiders zelf. Vanwege dat inzicht en zijn intelligentie wil ik het met De Wever over het hele landschap hebben.

Zal hij net daardoor het interview niet zodanig naar zijn hand weten te zetten dat het resultaat altijd in zijn politieke kraam past?

Bracke: Dat moet hij bij mij maar eens proberen.

Ex-VRT-baas Bert De Graeve schuwt dan weer de media sinds hij bij Bekaert ceo is. Hoe heb je hem overhaald?

Bracke: Ik heb De Graeve de bedoeling van het programma uitgelegd, namelijk dat we echt dieper gaan. Ik mag dan wel bekend staan als de uitvinder van de 16 secondenregel – wat overdreven is – maar ik ben zeer zeker een voorstander van ‘ slow journalism‘ zoals in De Toestand. Dit is het programma dat ik altijd al heb willen maken.

Je hebt al je hele tv-carrière fervente tegenstanders, maar pas toen een anonieme blogger – ‘de mediaminister’ – een smeuïg verhaal schreef over je aftreden als hoofdredacteur kroop je zelf in de pen. Was er een grens overschreden?

Bracke: Waar ik ook kom, ik zal altijd op iemands tenen staan. (Grijnst) Ik heb trouwens niet gereageerd op wat er op die blog over mij werd beweerd, maar wel op wat over anderen werd geschreven. Dat stuk was klinkklare onzin en stond vol fouten. Ik was echter vooral verbaasd over de lichtgelovigheid van het journalistieke gild: veel collega’s namen die beweringen ernstig. Had niemand de reflex om twee seconden na te denken over welke technieken ‘de mediaminister’ hanteerde? Dáárom ben ik in mijn pen gekropen. Het is een kwestie van nieuwsgierig en kritisch zijn – trouwens ook mijn drijfveer bij De Toestand.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content