De beste 10 films van 2018

1

1 Burning

Lee Chang-dong

Lee zet Murakami naar zijn meesterhand in deze zedenstudie over botsende minnaars en klassen die subtiel tot mysteriethriller muteert. Een meesterwerk over obsessie, jaloezie en pyromanie dat lang blijft nasmeulen.

2 Phantom Thread

Paul Thomas Anderson

Psychoseksuele romantiek annex allegorie over het kunstenaarschap, met Daniel Day-Lewis in zijn ultieme rol als modegenie met issues. Een pelliculecreatie van een filmmaker die zijn metier van naald tot draad beheerst.

3 Roma

Alfonso Cuarón

Cuarón brengt een hommage aan zijn warme maar turbulente jeugd in het Mexico van de seventies, én aan de huismeid die hem opvoedde. Een intiem epos in lumineus zwart-wit.

4 The Rider

Chloé Zhao

Authentiek en poëtisch portret van een gevallen rodeocowboy. Prachtfilm die zelfs Terrence Malick, de Dardennes en Wong Kar-wai tot een kampvuurlied zou verleiden.

5 The Florida Project

Sean Baker

Levendige milieuschets vol driftig fladderende paradijsvogels die in de schaduw van de Amerikaanse droom het hoofd boven water proberen te houden. Welkom in wasteland USA.

6 Cold War

Pawel Pawlikowski

Jazzy zwart-witballade over onmogelijke liefde in onmogelijke tijden, geïnspireerd op de ouders van Pawlikowski, muzikanten die vluchtten van Oost naar West, en terug.

7 Girl

Lukas Dhont

Tactiel en empathisch drama over een transgendermeisje dat haar dromen hoopt te realiseren: ballerina én volwaardig vrouw worden. Beste debuut van het jaar.

8 Shoplifters

Hirokazu Kore-eda

Raak geobserveerd en subtiel gelaagd drama over een stel outsiders dat samen een warme ersatzfamilie vormt in de materialistische metropool van Tokio.

9 Dogman

Matteo Garrone

Een schlemielige hondentrimmer bijt van zich af in Garrone’s clash tussen alfa- en betamannetjes. Neorealisme in gestileerde westernverpakking.

10 Mandy

Panos Cosmatos

Nicolas Cage gaat als wraakengel demonische bikers te lijf. Psychedelische horror, alsof Argento, Carpenter en Tarkovski samen aan het trippen slaan.

5
5
6
6
7
7
10
10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content