Dagelijkse kost

Jeroen Meus in 'Dagelijkse kost'. 'Het concept is dat er geen concept is.'

Maandag 20/9, 17.50 – éénSmaakte het onnavolgbare enthousiasme waarmee Jeroen Meus over lekker eten spreekt na elk seizoen van Plat Préféré naar meer? Zet uw bordje dan maar klaar want vanaf maandag serveert de kok u Dagelijkse kost, een kort kookprogramma waarin hij in potten en pannen roert. Het programma komt elke weekdag voor de klok van zes én op zondag om halfzeven op het scherm, en Meus, die met zijn medewerkers anderhalf jaar de tijd nam om Dagelijkse kost op punt te stellen, wil de kijk- en kooklustige Vlaming in het eerste seizoen een dikke tweehonderd recepten meegeven. ‘Er was bij één geen traditie van een dagelijks kookprogramma. Ik ben de VRT dan ook dankbaar dat we onze tijd hebben mogen nemen om lang genoeg na te denken over de juiste formule’, glundert de maker.

En wat is het concept dan van ‘Dagelijkse kost’?

Jeroen Meus:(enthousiast) Dat er geen concept is! Ik vind dat ook niet nodig, allerlei wendingen en toestanden om toch maar speciaal te doen. Nee, bij Dagelijkse kost zeg ik ‘Hallo goedenavond, ik ga iets koken’, wat ik vervolgens doe met wat uitleg erbij en dan: ‘ Salukes en tot morgen.’ Meer moet dat niet zijn: geen human interest, geen cultuur zoals bij Plat Préféré, gewoon koken.

Je presenteert vanuit een knus en huiselijk ogend decor dat wel de antipode lijkt van dat van jouw dagelijkse kookprogramma voor vtm, ‘Met Meus en vork’. Is daarmee de cirkel rond?

Meus: Goh, met dergelijke carrièreplanning ben ik eigenlijk niet bezig. Ik ben gewoon trots op wat we aan het maken zijn. Dagelijkse kost zal filmisch ogen, gefilmd met de camera op de schouder, vaste lenzen, alles in HD… en dat zal het een wat Britse feel geven. Al hoop ik vooral dat de huiselijkheid er af zal stralen. Het is niet echt bij mij thuis, maar we hebben getracht de tv-keuken tot in de kleinste details gezelligheid en authenticiteit mee te geven.

‘Dagelijkse kost’ wil iedereen die geïnteresseerd is eenvoudig en gezond leren koken. Is daar hard behoefte aan in deze tijd waar mensen verdwalen in het overaanbod van zogezegd gezonde voedingsproducten?

Meus: Dagelijkse kost moet zeker laagdrempelig worden: iedereen is welkom. En dat overaanbod in de warenhuizen, tja, dat zorgt ervoor dat je niet meer kan kiezen omdat er te veel keuze is. Ik hoop de mensen te kunnen bijbrengen dat iets lekkers en gezonds klaarmaken echt niet zo complex hoeft te zijn. Maar ik wil geen dieetgoeroe worden. Als ik bijvoorbeeld toon hoe je een goede stoemp met worteltjes maakt, dan doe ik dat lekker met boter. Dat hoort gewoon zo.

In enkele kranten stond te lezen dat jij nu de strijd moet aanbinden met Piet Huysentruyt. Zijn de messen al gewet?

Meus: Zwijg me ervan! Ik heb al interviews moeten geven waarin ze naar niets anders vroegen dan die tweestrijd. Die er voor alle duidelijkheid niet is: Piet en ik zijn collega’s en we staan echt wel op goede voet met elkaar. S.O.S. Piet vind ik trouwens een van de beste kookprogramma’s op het scherm.

Is ‘Dagelijkse kost’ een programma dat je jezelf over twintig, dertig jaar nog ziet presenteren?

Meus: Ik zou het geweldig vinden mocht Dagelijkse kost dan nog bestaan, maar met een andere kok die de traditie verderzet. Tegen dan ben ik uitgekookt, jong. Ja, soms word ik al eens getroffen door een cooker’s block, zoals een writer’s block. Dan weet ik effe niet meer wat maken… en dan pik ik een recept van de Piet! (knipoogt)

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content