KOUD GEPAKT. DE DODEN WORDEN TOT LEVEN GEWEKT, IN DE NIEUWE AMERIKAANSE POLITIEREEKS ‘COLD CASE’.

MAANDAG 20/6 û 20.15 KANAALTWEE

Cold Case

Als u bij het begin van Cold Case even denkt dat u verkeerdelijk op CSI of Without A Trace hebt afgestemd, geen paniek: de vergissing is te begrijpen, want de nieuwe politiereeks op Kanaaltwee komt uit dezelfde stal als die twee series, die van film- en televisieproducent Jerry Bruckheimer. In de Verenigde Staten is Bruckheimer een van de belangrijkste tv-makers geworden, in die mate zelfs dat hij momenteel werkt aan nieuwe fictiereeksen voor élke grote zender van de VS. Die status als ‘de kip met de gouden eieren’ heeft hij natuurlijk te danken aan het succes van de CSI-franchise, Without A Trace en ook van Cold Case, dat zodra het in Amerika op tv kwam miljoenen kijkers trok.

Het recept van een Bruckheimer-reeks is altijd hetzelfde: een team agenten, een hoop liefst gruwelijke misdaden en een glamoureuze visuele stijl. Maar zolang de productie even hoogstaand blijft als Cold Case, hebben wij geen bezwaren tegen het bandwerk. Deze nieuwe serie draait rond detective Lilly Rush (voor het eerst een vrouwelijk hoofdpersonage dus), die samen met enkele collega’s van het politiekorps van Philadelphia instaat voor de zogenaamde ‘cold cases’: zaken die jaren of decennia geleden gebeurd zijn en onopgelost zijn gebleven. In het begin van iedere aflevering gebeurt er iets – een nieuwe getuige, een anonieme tip, een moord die verband houdt met een zaak uit het verleden – waardoor het dossier heropend wordt, waarna Lilly en haar collega’s op onderzoek trekken.

Veel klassieker dan Cold Case kun je je tv-series niet krijgen, maar toch hebben de makers je van in het begin mee. Cold Case bevat – net zoals CSI en Without A Trace – een paar leuke gimmicks die het verhaal vaart geven. We krijgen bijvoorbeeld geregeld flashbacks naar het tijdstip van de misdaad – opgehangen aan een liedje uit de bewuste periode – en zien de verdachten, getuigen en betrokkenen ook in verschillende stadia van hun leven. Maar het is vooral de rijkdom van de verhalen die blijft hangen. Cold Case spitst zich immers niet toe op de misdaad zelf, maar toont ook wat er sindsdien is gebeurd, hoe de achterblijvers hun leven hebben proberen op te bouwen en hoe de pijn en het leed altijd aanwezig zijn gebleven. Cold Case is de evenknie van Without A Trace en dus niet te missen, vooraleer Kanaaltwee besluit om ook deze serie naar de laatavond te versluizen.

Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content