Behalve Magnumfotograaf is Carl De Keyzer ook een grote muziek- en filmfreak. ‘In Jakarta en Bangkok sla ik altijd een voorraad dvd’s in.’

6 Wat ligt er op je nachttafel?

Ik lees altijd boeken ter voorbereiding van grote fotoprojecten. Nu ben ik bezig aan een reeks over Congo, vandaar dat ik Ebbenhout van Ryszard Kapuscinski aan het lezen ben. Het is het verhaal van de enige Poolse correspondent in Afrika. Voor mijn fotoboek East of Eden las ik veel van Milan Kundera, voor God Inc. verdiepte ik me in Margot Adler. Lezend in die boeken bedenk ik er zelf beelden bij. En die zoek ik dan in de realiteit.

* Wat was je geworden als je geen fotograaf was?

(zonder aarzelen) Muzikant. Ik heb lang een collectie vintage analoge synthesizers gehad, nu heb ik ze bijna allemaal verkocht. Ik heb wel nog een homestudio waar ik soms experimenteer met modulaire geluiden.

* Met andere woorden: je bent liefhebber van elektronische muziek.

Absoluut. Tangerine Dream, Klaus Schulze: atmosferische soundscapes uit de jaren 70 en 80 waar je enkel van kan genieten als je goed gepaft hebt. Yes, Genesis en Todd Rundgren vond ik in hun tijd ook erg goed. En qua hedendaagse elektronica springt Boards of Canada en Aphex Twin er toch wel uit.

* En jazz?

Ik heb een tijdje alle platen gekocht die op het ECM-label uitkwamen. Dat was voornamelijk zweverige jazz van mensen als Jan Garbarek, Keith Jarrett en Eberhard Weber. Ik luister er eerlijk gezegd nauwelijks nog naar.

* Je studeerde film. Wat is daarvan blijven hangen?

In mijn studentenjaren waren Antonioni, Visconti en Fellini mijn helden. Toen ik onlangs vernam dat Antonioni gestorven was, heb ik al zijn films herbekeken. De vervreemding uit zijn films zit ook in mijn foto’s, vind ik. Ik mag mezelf wel een filmfreak noemen: ik zie minstens 10 films per week.

* Dan moet je dvd-kast indrukwekkend zijn.

Ik ben vier maanden per jaar op reis, dus veel geraak ik niet in de cinema. Daarom heb ik thuis een homecinemazaaltje geïnstalleerd, met een projector. Ik heb deze week op dvd nog naar The Fountain en de Bourne-trilogie gekeken. Oei, The Bourne Ultimatum is nog niet uit bij ons zeker? Ik heb hem in Jakarta of Bangkok al op de zwarte markt gevonden. Als ik daar kom, sla ik een dvd-voorraad in.

* ‘Control’ van Anton Corbijn al gezien?

Nee, maar ik ben eerlijk gezegd ook geen grote fan van zijn rockfoto’s. Het is natuurlijk een prestatie dat hij tot in de entourage van U2 en Depeche Mode geraakt is. Maar hij past me iets te veel hetzelfde stijltrucje toe. Zet onbekende mensen voor zijn camera, en de magie is al grotendeels weg.

* Jij bent geen starfucker?

Totaal niet. De rockscene interesseert me wel, maar ik ken eigenlijk geen enkele goeie rockfotograaf. Ik heb zelf ooit geprobeerd om met U2 op tournee te gaan, maar dat is me niet gelukt. Me ergens naar binnen lullen, daar ben ik nooit goed in geweest. Ik blijf liever afwezig.

Carl De Keyzer maakte voor het Brugse Concertgebouw een fotoreeks over water. ‘Moments before the flood’ is er nog het hele seizoen te bekijken. www.concertgebouw.be, www.carldekeyzer.com

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content