FILM: * EXTRA’S: *(a-film)

Film. Westernliefhebbers amuseren zich al jaren met het ontdekken van een gay subtekst in menige stoere cowboy- prent en het fantaseren rond de ware toedracht van de relatie tussen John Wayne en Montgomery Clift in Red River of tussen Joel McCrea en Randolph Scott in Ride the High Country. Maar nooit eerder werd het verhaal van twee cowboys die op elkaar verliefd worden zo expliciet – zowel romantisch als puur fysiek – uit de doeken gedaan als in Brokeback Mountain van Ang Lee.

Jake Gyllenhaal en Heath Ledger zijn de twee boerenknechten die tijdens het hoeden van de schapen in het ruige berglandschap van Wyoming onweerstaanbaar voor elkaar vallen, vervolgens elk hun weg gaan, trouwen en kinderen krijgen, maar door de jaren heen hun verboden liefde en vurige passie blijven koesteren. De spijt en het verdriet van onvervulde dromen en verlangens werd zelden zo ontroerend en subtiel in beeld gebracht.

Schrijfster Annie Proulx stond aanvankelijk sceptisch tegenover de Hollywoodbelangstelling voor haar kortverhaal ( ‘It was too sexually explicit for presumed mainstream tastes’), maar Lee stelde haar allerminst teleur. Brokeback Mountain werd niet alleen een van de meest bejubelde films van het jaar, maar groeide uit tot een waar fenomeen. Al was het onthaal niet altijd even unaniem als het nu lijkt: de selectieheren van Cannes weigerden de film (waarna de prent triomfeerde op het festival van Venetië) en Ang Lee’s taboebrekende western greep uiteindelijk naast de grootste onderscheiding: Oscar voor beste film.

Extra’s. Naast de gewone editie is er ook de Limited Edition met een tweede schijfje vol bonusmateriaal, al klinkt het op papier als meer dan het in werkelijkheid is. De making of is verdeeld over twee featurettes, eentje over de bewerking van de novelle voor het witte doek (met boeiende inzichten van coscenaristen Larry McMurtry en Diana Ossana) en een over de eigenlijke opnamen. Anders dan bij de meeste films van Lee ontbreekt een commentaartrack. Er is ook geen aanvullend materiaal dat de film in een ruimer perspectief plaatst, wat je toch zou mogen verwachten bij een film die zoveel stof deed opwaaien en discussies losweekte. Voor wie alles over en vooral rond Brokeback Mountain wil te weten komen, is het dus wachten op een Special Edition die er zeker komt.

FOCUSTRAKTEERT

WIN VIJF PAKKETTEN VAN DE SINGLEDISCEDITIE VAN ‘BROKEBACK MOUNTAIN’ EN HET BOEK ‘TWEE COWBOYS’ VAN ANNIE PROULX. ZIE PAGINA 6.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content