Het gros van de Bondgirls wordt in de eerste plaats niet om hun briljante acteerkwaliteiten gecast, maar geen007-aficionadodie erom maalt.Voor Ian Flemings geheim agentis immers enkelhet mooiste goed genoeg. Deze girls mogen alvast zo naar het scherm terugkeren

Olga Kurylenko als Camille in ‘Quantumof Solace’ (2008)

Het scenario van Quantum of Solace vereiste oorspronkelijk een actrice van Latijnse afkomst. Tot de makers hun oog lieten vallen op Olga Kurylenko, een Oekraïense actrice en topmodel, en de rol van Camille daarom maar wat aanpasten. Meer dan over de ontiegelijke lichtheid van een Bondplot, zegt het verhaaltje iets over de onweerstaanbare sexappeal van deze 28-jarige nieuwste Bondbabe.

Ursula Andressals Honey Rider in ‘Dr. No’ (1962)

Met de Zwitserse Ursula Andress als eerste Bondbabe werd de maatstaf voor vrouwelijk schoon in de verdere 007-reeks meteen op olympische hoogte gelegd. Haar te diepe stem werd achteraf dan wel gedubd, de scène waarin Andress in witte bikini gracieus uit de Caraïbische zee komt geschreden, blijft filmgeschiedenis.

Honor Blackmanals Pussy Galore in ‘Goldfinger’ (1964)

Het scheelde geen (censuur-)haar of Goldfingers vermoedelijk lesbische persoonlijke piloot had niet ‘Pussy’, maar ‘Kitty’ Galore geheten. Honor Blackman dankte haar rol in de film aan haar verschijning in de succesvolle Britse tv-serie The Avengers. Daarmee is ze een zeldzaam voorbeeld van een 007-girl die wél meer dan louter voluptueuze rondingen te bieden had.

Lana Woodals Plenty O’Toole in ‘Diamonds are Forever’ (1971)

Dat Lana – zus van Nathalie – Wood naakt voor Playboy poseerde, heeft haar geen windeieren gelegd. De fotoshoot bezorgde haar immers de rol van de naïeve Plenty O’Toole in deze Bondklassieker. Aan het eind van de prent vindt 007 haar lichaam levenloos in een zwembad, vermoord omdat zevoor een ander werd genomen.

Barbara Bachals Anya Amasova in ‘The Spy Who Loved Me’ (1977)

Barbara Bach, sinds 1981 mevrouw Ringo Starr, vertolkte als Anya Amasova de Russische tegenhanger van Bond. Hun aanvankelijke rivaliteit muteert in wederzijdse liefde wanneer 007 haar redt uit de klauwen van Jaws – de bad guy met het met ijzer beslagen gebit die later ook in Moonraker zijn opwachting maakte.

Carole Bouquetals Melina Havelock in ‘For Your Eyes Only’ (1981)

Opvallend aan Carole Bouquets rol als Melina Havelock – op wraak belust na de moord op haar ouders – was datze zich niet zomaar als een dom wicht door Bond in een hoekje liet drummen. Dat zij, en niet Roger Moore, aan het stuur zit van een gele Citroën 2PK in alweer een memorabele scène uit de filmreeks, is daarvan een krachtig bewijs.

Famke Janssenals Xenia Onatopp in ‘GoldenEye’ (1995)

Ondanks de oerflauwe Veronique De Cock-gimmick dat zij de nieuwe Bondgirl zou worden, is Famke Janssen nog altijd de enige Bondbabe uit de lage landen. Als de seriemoordende Xenia Onatopp viel haar bovendien de eer te beurt om voor het eerst in de franchise een orgasme ten beste te mogen geven. Al zou het gefaket zijn.

Door Karel Deknudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content