Maandag 20/4, 21.10 – Canvas

Belga Sport plaatst de kroon op een opnieuw ijzersterk seizoen met een laatste aflevering waarvoor de makers een gigant uit de Formule 1 wisten te strikken: Michael Schumacher. De rijkgevulde carrière van ‘Schumi’ begon namelijk in België, en meer bepaald op het circuit van Spa-Francorchamps. In 1991 bewees de toen piepjonge Schumacher voor de eerste keer uit welk hout hij gesneden was, met een race die nog altijd in het geheugen van de Formule 1-liefhebbers staat gegrift. ‘In een vorig leven was ik sportjournalist bij De Morgen en daarom was ik er in 1991 bij, tijdens Schumachers eerste Grand Prix’, zegt Belga Sporteindredacteur Luc Kempen. ‘Die dag is altijd in mijn achterhoofd blijven spoken. Schumacher heeft toen als jonge twintiger de Formule 1-wereld, die tot dan gedomineerd werd door dertigers als Nigel Mansell, Alain Prost en Ayrton Senna, wakker geschud door uit het niets indrukwekkende trainingstijden neer te zetten. In de race zelf is hij uitgevallen, maar hij had het hele wereldje wel laten zien wat hij kon. Het jaar daarop zou hij in Spa trouwens zijn eerste Grand Prix winnen.’

En dat terwijl zijn deelname in 1991 toeval was, niet?

Luc Kempen: Klopt, hij viel in voorde Belgische Luxemburger Betrand Gachot die in Groot-Brittannië vastzat. Letterlijk: Gachot was betrokken in een incident met een taxichauffeur en heeft twee maanden in de gevangenis gezeten. Schumacher en z’n entourage hebben toen hun kans geroken. Schumacher had nog nooit een voet op het circuit van Francorchamps gezet – één van de moeilijkste circuits ter wereld, zeker voor een jonge rijder – maar hij loog en zei dat hij het op zijn duimpje kende. Daarop liet teameigenaar Eddie Jordan hem op het circuit van Silver-stone een testrit doen, en hij blies er alle tijden van de tabellen. Ze moesten hem zelfs waarschuwen de motor niet op te blazen. ‘We zijn niet gekomen om traag te rijden’, antwoordde zijn manager. (Lacht)

Had jij als journalist toen al in desmiezen dat er een groot kampioenwas opgestaan?

Kempen: Die onverstoorbaarheid had hij toen wel al. Maar bij het terugzien van de beelden viel mij op hoe aanstekelijk naïef hij zich gedroeg. Hij sprong van vreugde op het podium. Terwijl Schumacher vandaag vooral staat voor berekening en emotieloosheid.

Schumi is een wereldster, hoehebben jullie een interview methem losgekregen?

Kempen: Met Belga Sport zoeken we altijd een Belgische link en omdat we vermoedden dat die Grote Prijs van België toch een en ander voor Schumacher heeft betekend, hebben we dat proberen uit te spelen. Na veel bellen hebben we dan uiteindelijk een interview van een uur losgekregen, op voorwaarde dat het enkel over die beginperiode zou gaan. We hebben hem daarna trouwens nog eens teruggezien. We zijn ook gaan filmen op het karting-circuit in Kerpen-Manheim waar Schumacher heeft leren rijden en waar hij af en toe nog komt. En de laatste keer hadden we prijs. Een interview kon er uiteraard niet meer af, maar het moet hem toch iets gedaan hebben dat we het belang van die plek inzagen, want we hebben hem toch uitgebreid mogen filmen.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content