‘Bekendheid is een vervelend iets’

Met de single Somebody That I Used To Know heeft Gotye – rijmt op soirée – een dikke zomerhit te pakken. Zijn klokje thuis tikt down under in Australië, maar op zijn paspoort staat Wouter De Backer, dertig jaar geleden geboren in Brugge.

Goedenavond, meneer Gotye. Of mag ik Wouter zeggen?

Wouter De Backer: Hier in Australië noemt iedereen me Wally, maar voor een Vlaams magazine maak ik graag een uitzondering.

Welaan dan: proficiat Wouter, je staat in Australië tegelijk met single én album op nummer één!

De Backer: De single heeft zich met rasse schreden naar de top gewurmd, maar van het album had ik het écht niet verwacht. Adele staat hier al een eeuwigheid boven aan de album-top 10 met 21. Op een bepaald moment bracht ze wekelijks ongeveer dertigduizend cd’s aan de man. Om daar met mijn plaatje overheen te springen… (Blaast) Te gek voor woorden.

Enig idee welke gevoelige snaar je met ‘Somebody That I Used To Know’ hebt geraakt?

De Backer: Iedereen is al eens door een pijnlijke breuk gegaan, zeker? Ik steek het op de inhoud, want muzikaal is het verre van een typische hitsingle: hij duurt met zijn vier minuten vrij lang, en het refrein laat anderhalve minuut op zich wachten. Een eeuwigheid naar popmuziektermen.

Hoeveel keer mocht je al horen dat je stem soms op die van Sting lijkt?

De Backer: Genoeg om toe te geven dat het een flatterende vergelijking is. The Police is een van mijn favoriete groepen ooit, toen ik zestien was heb ik leren drummen door heel goed naar Stewart Copeland te luisteren.

Ben je even geflatteerd wanneer ik namen als Phil Collins of Peter Gabriel in de hoed gooi?

De Backer: (Lacht) Voor mensen die hun muziek héél erg ernstig nemen, is zo’n vergelijking waarschijnlijk een regelrechte belediging, maar ik kan best toegeven dat ze allebei goede songs en experimentele stuff gemaakt hebben. Vertel het niet verder, of ik word de pispaal van de hele hipster community. Mijn grootste invloeden zijn trouwens sampleartiesten als DJ Shadow en The Avalanches: van hen leerde ik met geluiden spelen.

In hoeverre voel jij je nog met België verbonden?

De Backer: Heel erg. Ik heb nog tantes en oma’s in Nieuwpoort wonen, en ik ga er graag op bezoek. Ik denk er zelfs aan om ooit naar mijn geboortestreek terug te keren. Ik zie mezelf op een dag gerust rentenieren in Brugge.

Kun je in Melbourne nog anoniem een pint bestellen?

De Backer: Tot voor kort was dat geen probleem, maar ik heb pas mijn eerste fame experience gehad. Ik liep rond in Fitzroy, een jonge buurt met vele cafés en winkeltjes, toen ik plots ingesloten werd door dertig halfhysterische modestudenten. Bekendheid is best vervelend, en zelfs een beetje beangstigend. Ik weet niet of ik daaraan wil wennen.

Te laat!

DOOR JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content