Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

COMEBECK – Beck grossiert weer in nerveuze hiphopbeats en blijmoedige countryriedels, op wat het jongere broertje van ‘Mutations’ zou kunnen zijn.

Modern GuiltXL Recordings spacepop

Er zijn er die zeggen dat Beck zijn beste plaat meer dan tien jaar geleden al gemaakt heeft. Zij verwijzen naar Odelay uit 1996 en kijken nog liever een week lang onafgebroken naar de herhalingen van FC De Kampioenen dan toe te geven dat pakweg Midnite Vultures en Sea Change óók zo hun kwaliteiten hebben. Er zijn er andere die geloven dat ze zijn magnum opus nog te goed hebben. Zij verwijzen naar zijn onmiskenbare en schier onbegrensde talenten en hoe die op een keer onafwendbaar moeten culmineren in één majestueus muzikaal meesterwerk. Er zijn er tot slot – en hier steken wij onze hand op – die gewoon dankbaar zijn dat Beck überhaupt nog relevante platen maakt, of ze nu het etiket ‘meesterwerk’ verdienen of niet.

Modern Guilt is er zo eentje. Hij heeft ‘m ingeblikt met Danger Mouse van Gnarls Barkley achter de knoppen, maar van een drastische koerswijziging is daarom nog geen sprake. Modern Guilt zou zelfs het jongere broertje van Mutations uit 1998 kunnen zijn, want Beck doet er weer allerlei aanstekelijks op met nerveuze hiphopbeats, blijmoedige countryriedels, kierewiete casiodeuntjes en af en toe een streepje steelguitar.

In opener Orphans komen daar ook nog eens een machtig xylofoonwijsje en koortjes à la The Zombies bij, terwijl Gamma Ray zijn voordeel doet met een stotterende surfriff. Chemtrails meandert dan weer sierlijk tussen Pink Floyd en The Flaming Lips. Terwijl in zowel Modern Guilt, een soort marslied voor epileptici, als single Walls, met Chan ‘Cat Power’ Marshall op backings, een drumstel van de trap lijkt te donderen. En het zichzelf moeizaam naar de eindmeet voortslepende Volcano had tot slot zó op Sea Change gekund.

Zeker, Modern Guilt is meer van hetzelfde – Eclectische gimmicks? Check! Postmoderne spielerei? Check! – maar klinkt wél een pak coherenter dan voorgangers Guero, Guerolito en The Information. Mocht u ons nog nodig hebben, wij staan nú al wijdbeens met onze luchtgitaar te zwaaien voor de Main Stage van Werchter.

DownloadtipS

Gamma Ray

Walls

Profanity Prayers

Vincent Byloo

Partner Content