ALLES WAT U MOET WETEN OVER BIG LITTLE LIES DE NIEUWE SERIE VAN HBO

Heren spelen een bijrol in Big Little Lies, er is meer dan één smurfette in the village en het is een gemeenschappelijk project van filmsterren Reese Witherspoon en Nicole Kidman: alles wat u moet weten over ‘Desperate Housewives aan zee’.

Het ‘smurfinsyndroom’ is een term uit de filmindustrie waarmee bedoeld wordt dat er slechts één vrouw in de cast zit. ‘Omdat de smurfin omringd werd door honderd smurfen en zij het enige meisje was in het dorp’, zo legt Reese Witherspoon uit op de website Vulture.com. Zij kent het fenomeen uit eigen ervaring. ‘Vijfentwintig jaar lang ben ik de enige vrouw op de set geweest. Nooit had ik een andere vrouw om mee te praten. Ik was dat grondig beu.’

Toen de actrice, die al lang ijvert voor meer en betere vrouwenrollen in Hollywood, de bestseller Big Little Lies van de Australische Liane Moriarty in handen kreeg, zag ze haar kans schoon – ‘zo veel geweldige vrouwenrollen in één boek!’ Samen met collega Nicole Kidman kocht ze de rechten. Eerst werd nog geflirt met een filmscenario, maar al gauw besloten ze dat de vijf vrouwen in het verhaal meer tot hun recht zouden komen in een miniserie. HBO, Netflix en zender Showtime verdrongen elkaar om de zevendelige reeks te kopen. HBO kwam als winnaar uit de bus.

Witherspoon en Kidman zijn niet alleen de executive producers, ze spelen ook de hoofdrollen – voor Witherspoon meteen haar tv-debuut. In Hollywood helpen mannen elkaar wel vaker aan interessante projecten – denk aan de vriendschappelijke tandems Ben Affleck-Matt Damon en Martin Scorsese-Leonardo DiCaprio. Nu doen de vrouwen dat eindelijk ook eens. Witherspoon trok naast Kidman ook Laura Dern aan, die al haar moeder speelde in de film Wild. Shailene Woodley is dan weer het idool van Witherspoons dochter Ava. ‘We hebben besloten dat we vanaf nu niet langer zonder elkaar willen werken’, grapt Dern over hun vriendschap in Entertainment Weekly.

Hier en daar werd Big Little Lies meteen gebombardeerd tot het vrouwelijke antwoord op True Detective, een reeks waarin Woody Harrelson en Matthew McConaughey niet alleen de hoofdrollen vertolkten, maar die ze ook produceerden. ‘Desperate Housewives aan de kust’ is wellicht een betere vergelijking. De serie bevat zowel een flinke scheut humor als donker drama en draait om vijf huismoeders die elkaar ontmoeten aan de schoolpoort in het Californische badstadje Monterey: de bemoeizieke mama (Witherspoon), de mooie modelmama (Kidman), de harde carrièremama (Dern), de jonge alleenstaande mama (Woodley) en de alternatieve yoga-quinoamama (Zoë Kravitz). Drie van hen hebben een kast van een villa aan het strand en lopen voortdurend op hoge hakken rond. Alle vijf lijden ze aan het perfect mom-syndroom. Maar wanneer een ruzie aan de schoolpoort uit de hand loopt, valt hun imago langzaam in duigen. En dan zijn er nog die flashforwards waaruit blijkt dat er iemand vermoord wordt, maar wie? En door wie?

Ondertussen houden de big little secrets van deze schijnbaar ideale vrouwen je bij de les. ‘We willen moeders tonen zoals ze écht zijn. Moeders van elke leeftijd, en van elke kleur’, zegt Witherspoon in Elle. ‘Ook het boek van Liane Moriarty ging verder dan een whodunit. Ze schrijft ook over de moeilijkheden van working moms, over huiselijk geweld, over ontrouw, over jaloezie en pesterij.’ It’s not TV, it’s HBO, dus neemt de camera geen blad voor de lens: er komt al eens een naakte borst piepen en een occasionele seksscène wordt evenmin verbloemd.

Het moederschap luidt ook een nieuwe competitie onder vrouwen in. Pijnlijk grappig is de scène waarin Laura Derns carrièremama verneemt dat een aantal populaire klasgenootjes niet naar het verjaardagsfeest van haar dochter zal komen. In een wanhopige poging er toch nog het beste feest ooit van te maken, probeert ze de mama’s nog om te kopen met viptickets voor Disneyland – ‘ik zal er zelfs voor zorgen dat Sneeuwwitje op het gezicht van je man gaat zitten’, sneert ze.

Al die girl power betekent niet dat de mannen in Big Little Lies alleen met de kabels mogen sleuren. Voor de regie en het scenario haalden Witherspoon en Kidman Jean-Marc Vallée, de regisseur van Oscarwinnaar Dallas Buyers Club, met wie Witherspoon al sinds Wild een vruchtbare samenwerking onderhoudt, en Ally McBeal-scenarist David E. Kelley binnen. ‘Het is niet zo dat wij als vrouwen de boel compleet willen overnemen,’ aldus Witherspoon, ‘maar het mag gerust fiftyfifty zijn. Je hebt altijd mannelijke én vrouwelijke energie nodig. Elkaar proberen te begrijpen, zo creëer je grote kunst. ‘Als vrouwen in deze sector de krachten bundelen, zijn ze sterker en krijgen ze meer voor elkaar dan elk apart’, voegt Kidman eraan toe. En wordt Hollywood hopelijk een tikje minder een smurfendorp.

BIG LITTLE LIES

Vanaf zondag 19/2 in Play More. Daarna elke week een nieuwe aflevering.

door Andreas Ilegems

De verleidingstruken van een perfecte moeder: ‘Ik zal er zelfs voor zorgen dat Sneeuwwitje op het gezicht van je man gaat zitten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content