Maandag 28/9, 20.40 – Canvas

De meeste grappen in Alles kan beter waren actualiteitsgebonden, maar zelfs twaalf jaar na datum krijgt Canvas er niet genoeg van. Het humorprogramma wordt dit jaar nog eens herhaald, en dat wordt meteen ook een prettig weerzien met Rob Vanoudenhoven, die al een tijdje van het tv-scherm is verdwenen. ‘Who the fuck is Rob Vanoudenhoven’, introduceerde hij zichzelf twaalf jaar geleden bij het grote publiek, maar vandaag is de vraag eerder: ‘Waar zit Rob Vanoudenhoven? ‘

‘Gaan ze Alles kan beter nog eens uitzenden’, lacht hij als we hem bellen. ‘Het programma begint stilaan de Kampioenen van Canvas te worden. Heel wat van de grappen zijn inmiddels toch al gedateerd? Hoewel, ik kom op YouTube wel eens een fragment tegen en ik moet zeggen dat sommige dingen overeind blijven. De kerstspecial bijvoorbeeld, of onze persiflage op Zondag Josdag, al vraag ik me af of jonge gasten nog weten wie Jos Ghysen is.’

De klassieke vraag bij een herhaling:komt er nog een nieuwe reeks?

Vanoudenhoven: Neen, voorlopig niet. Er is sprake van geweest, hoor, zeker rond de tiende verjaardag van het programma. Maar het is al zo lang geleden dat we vrezen dat de verwachtingen veel te hoog gespannen zouden zijn. Al kriebelt het bij momenten. Ik denk dat er tegenwoordig zelfs meer dan ooit voer voor Alles Kan Beter op de buis is. Neem nu Terzake: hoe de gasten nooit mogen uitspreken, hoe ze haast gedwongen worden het verwachte antwoord te geven en hoe er gehengeld wordt naar smeuïge pietluttigheden… dat daar nog nooit een politicus is opgestapt! Allemaal te veel mediatraining gehad zeker? Het enige probleem is dat ze er in de echte nieuwsprogramma’s tegenwoordig zo over gaan dat we er nog moeilijk iets aan zouden kunnen toevoegen.

Waar ben je zelf momenteel mee bezig?

Vanoudenhoven: Verschillende dingen, maar niets concreets. Er liggen een aantal programmavoorstellen klaar waarmee we bij wijze van spreken morgen aan de slag kunnen, maar het is wachten op groen licht van een zender. En het is voor iedereen crisis, hé. Ik werk ook graag met mensen van wie ik weet dat ze het beste werk leveren, en ook dat is niet meer zo vanzelfsprekend.

Inmiddels is een van je poulains, Sven De Leijer, aan een opmars bezig in ‘De Laatste Show’. Kijk je met trots toe?

Vanoudenhoven: Hij doet dat goed, hé. Ik ken Sven al jaren van in Tervuren en heb hem destijds als publieksopwarmer geïntroduceerd. Zo ben ik ook begonnen en het is een goede leerschool. Sven weet waarmee hij bezig is. Ik durf nu al te voorspellen dat hij binnen een paar jaar een eigen én goed programma zal maken. Dat mag wel, want de Vlaamse televisie heeft behoefte aan een paar nieuwe, frisse koppen.

Vraag je jezelf soms af of jouw tijd voorbij is?

Vanoudenhoven: Neen, ik heb geleerd me daar geen zorgen meer over te maken. Het kan ook geen kwaad om een tijdje met je gezicht van het scherm weg te blijven.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content