De soundtrack van je leven – Het internationale stadsmagazine Time Out bundelt essays, interviews en lijstjes over songs tot een onderhoudend geheel.
Time out Guides Ltd, 280 blz., euro20,15
96 was ze, maar ze wist perfect welke song ze wou om haar definitief uitgeleide te doen: Le temps des cérises, in de versie van Yves Montand. Waarom ze precies dat lied wou, én in die versie, ben ik niet meer te weten gekomen – daarvoor was haar geest al te verschrompeld. Op de barricades heeft ze nooit gestaan, dus met het revolutionaire kantje van deze in de marge van de Parijse commune geschreven hymne heeft het wellicht niets te maken. Het moet aan haar liefdesleven gebonden zijn, gissen we. ‘ Si vous avez peur de chagrins d’amour/evitez les belles‘: die strofe is haar inderdaad op het lijf geschreven.
Heeft het haar leven veranderd? Wellicht niet, net zomin als het enige invloed heeft op het mijne. Songs veranderen een leven zelden of nooit. Ze zijn hoogstens de soundtrack bij fases ervan, van amoureuze hoogtepunten tot emotionele crisissen (in mijn songs uitgedrukt, en om maar iets te zeggen: van pakweg Willy Devilles interpretatie van Stand By Me tot Ik haat U Nie van Het Zesde Metaal). En ze herinneren er je voor de rest van je dagen aan.
In die zin dekt de titel 1000 Songs to Change Your Life, de derde editie in de reeks van het internationale stadsmagazine Time Out (eerder verschenen gelijkaardige uitgaven over boeken en films), de lading niet. Dit is bovendien meer dan een lijstjesboek. 1000 Songs is een bundel van beknopte essays, vlotjes neergepend door muziekjournalisten en netjes in thema’s opgedeeld. Countdown To Ecstasy legt de link tussen drugs, religie en muziek; Cry, cry, cry houdt de weepingsong een zakdoek voor, Let’s Get it On de – euh – wankingsong. Songsmeden als Burt Baccharach, Tom Waits en Morrissey leggen tussendoor uit hoe ze zich tot hun en andermans songs verhouden. En – toch wel – de obligate lijstjes (van 20 lustliederen tot 10 smoking songs, etc.) maken het boek compleet.
Onontbeerlijk is deze uitgave niet, maar door de vele details over de meest uiteenlopende songs – 1577 in totaal; ook daarin is de titel fout – is ze wel entertainend.
Karel Degraeve
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier