‘Wonder Woman’, fetisjistisch of feministisch? Onze instant expert gidst u naar een mening

© .
Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

Is Wonder Woman, dé superheldenfilm van de zomer, nu fetisjistisch of feministisch? Instant Expert gidst u naar een mening.

DE FEITEN

U kunt ongetwijfeld tien Halloweenkostuums opnoemen die slimmer, origineler én sexyer zijn dan een Wonder Woman-outfit, maar verwacht u eraan dat het diep uitgesneden pakje met sterrenslip dit najaar alomtegenwoordig zal zijn, want de stripfiguur is echt wel weer een dingetje, dankzij de kaskrakende gelijknamige film.

Wonder Woman is een personage van DC Comics, uit hetzelfde universum als Batman en Superman. Deze dochter van amazonekoningin Hippolyta wil de wereld beschermen met haar Lasso der Waarheid, haar geloof in het goede en haar bovenmenselijke kracht. Na talloze strips en een tv-serie is Wonder Woman, gereïncarneerd door actrice Gal Gadot, nu naar het grote scherm vertaald. De film, met verder ook Chris Pine en Robin Wright, brak tijdens het openingsweekend in de VS zelfs het bezoekersrecord van Fifty Shades of Grey, óók een film met zweepjes.

Een van de redenen waarom Wonder Woman het zo goed doet, is omdat het titelpersonage volgens velen een voorbeeldfunctie vervult. Psycholoog William Moulton Marston bedacht haar in 1941 ook als antwoord op al dat testosteron van de vele mannelijke superhelden. Hij was overtuigd van de educatieve meerwaarde van strips en wilde een positief rolmodel voor jonge meisjes creëren. Girl power stond voor Marston overigens gelijk aan fysieke power. ‘De kwaliteiten van vrouwen worden als minderwaardig beschouwd omdat vrouwen lichamelijk zwak zijn’, aldus de psycholoog. En dus moest Wonder Woman én mooi én lief én sterk zijn.

DE MENINGENCARROUSEL

 • De gangbare mening

Kick. Ass.

'Wonder Woman', fetisjistisch of feministisch? Onze instant expert gidst u naar een mening
 • De contraire mening

Website Highsnobiety vraagt zich af of regisseuse Patty Jenkins (foto) in plaats van een vrouwelijke superheld met traditioneel ‘mannelijke’ eigenschappen’ niet beter een mannelijke superheld met traditioneel ‘vrouwelijke’ eigenschappen had neergezet. Dát was pas een statement geweest.

 • Wat u ook doet, zeg niet

Joss Whedon zou er een geiler wijf van gemaakt hebben.

 • De dit-is-wel-2017-mening

‘Wat een gemiste kans om Wonder Woman niet dik, homoseksueel of transgender te maken. Hebben amazones trouwens doorgaans niet maar één borst? En waarom doen er zo weinig zwarte personages mee?’

 • De kritische noot

‘Zolang vrouwelijke superhelden hun oksels scheren en de wereld in een sexy vechtbadpak redden, beantwoorden ze nog steeds aan de male gaze en zijn ze enkel bedoeld voor de wellust van de mannelijke bioscoopganger.’

 • De kritischer noot

Binnen de ‘Beyoncé is bae’-filosofie hebben vrouwen het recht en de vrijheid om te kiezen hoe ze zichzelf aan de wereld willen laten zien, inclusief sexy vechtbadpak en geschoren oksels. Dat dat eveneens het standpunt van hoofdrolspeelster Gal Gadot en regisseuse Jenkins is, levert u extra punten op.

DE TRIVIA

'Wonder Woman', fetisjistisch of feministisch? Onze instant expert gidst u naar een mening
 • Bedenker Marston had een uitgesproken fascinatie voor bondage. Dat zijn superheldin een lasso – toch ook een touw – in de vingers houdt en op zowat iedere pagina gekneveld wordt, is geen toeval. Voor sommigen was dat zelfs een verkoopargument: Marston kreeg heel wat brieven van fans die wilden weten waar ze die ‘Griekse enkelboeien’ of die ‘Tibetaanse nekbrace’ konden kopen.
 • Niet geheel ongerelateerd: Marston was ook de uitvinder van de eerste leugendetector.
 • Het Ladies at the Movies-publiek van Kinepolis Leuven werd na de avant-première van Wonder Woman getrakteerd op een gesponsorde goodiebag die poetsproducten, dieetpillen en nachos bevatte. Jep. Nachos.
 • In 2016 werd het personage uitgeroepen tot het symbool van Ontwikkelingsdoel 5 van de Verenigde Naties – gelijke rechten voor vrouwen en meisjes. Daar kwam heel wat protest tegen omdat Wonder Woman te blank en slank zou zijn om alle vrouwen te vertegenwoordigen.
 • Hillary Clinton: ‘Iets zegt me dat een film over een sterke vrouw die de wereld probeert te behoeden voor een gigantische internationale ramp wel iets voor mij is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content