Walen redden Belgische eer op Cannes

Voor het eerst sinds 2007 zal er geen Vlaamse film gescreend worden op het festival van Cannes. Wel drie Waalse.

Drie films zullen dit jaar de Belgische eer verdedigen tijdens het filmfestival van Cannes. ‘Hors les Murs’ van David Lambert doet mee in categorie semaine de la Critique, ‘A perdre la Raison’ van Joachim Lafosse in Un Certain Regard en animatiefilm ‘Ernest et Célestine’ van Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner in Quinzaine.


Met ‘Hors les Murs’ maakte David Lambert zijn debuut in de wereld van de langspeelfilm. Het verhaal gaat over Paulo die zijn vrouw verlaat voor Llir, een Albanese immigrant. De aanvankelijk passionele relatie maakt voor Paulo al snel plaats voor wanhoop wanneer Llir plots verdwijnt zonder enig spoor na te laten. Tot Paulo zijn geliefde terug vindt in een Franse gevangenis… ‘Hors les Murs’ is geselecteerd voor de International Critics’ Week bij de Feature films.


Joachim Lafosse doet met ‘A Perdre La Raison’ mee in de categorie Un Certain Regard. Hij deed eerder mee in de sectie Quinzaine van Cannes met ‘Élève Libre’ en werd voor ‘Nue Propriété’ genomineerd voor de Gouden Leeuw op het festival van Venetië. ‘A Perdre La Raison’ gaat over een romance tussen twee jonge mensen die bedreigd wordt door een emotioneel verstikkende omgeving. De film zou losjes gebaseerd zijn op de affaire LHermitte, een moeder die haar vijf kinderen vermoordde.
De makers van ‘Pic-Pic André’ en ‘Panique au Village’ mogen hun nieuw geanimeerd spektakel ‘Ernest et Célestine’ voorstellen in de categorie Quinzaine. De stop-motion film is een co-productie van België, Frankrijk en Luxemburg, en is relatief onbekend in Vlaanderen. Onterecht blijkt want ‘Panique au Village’ was de eerste stop-motion film die gescreend werd op het filmfestival van Cannes in 2009.


Nu de laatste films voor Cannes 2012 geselecteerd zijn, komen er enkele Vlaamse producties niet meer in aanmerking. Dat is de eerste keer sinds 2007. Tussen de selectie van 2008, ‘Aanrijding in Moscou’ van Christophe van Rompaey, en 2009, ‘BlueBird’ van Gust Van Den Berghe, deed Vlaanderen het helemaal niet slecht. Als promotiestunt voor ‘De Helaasheid der Dingen’ reed regisseur Felix Van Groeningen in 2009 met vier van zijn acteurs naakt over de strandboulevard van Cannes. Nu werd van Groeningen met zijn nieuwe film ‘The Broken Circle Brakedown’ niet geselecteerd. Samen met hem werden Patrice Toye met ‘Little Black Spiders’ en Fien Troch met ‘Kid’ eveneens niet geselecteerd.


Maar niet getreurd, zoals eerder vermeld in Focus Knack kunnen we met z’n allen supporteren voor onze twee talentvolle studenten, Emilie Verhamme en Leni Huyghe, die elks hun kortfilm wel op Cannes mogen voorstellen.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content