Waarom Julia Fox de chaotische chouchou van het internet is

© National
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Een blik op de populariteit van de actrice, schrijfster en ex van Kanye West.

De feiten

Actrice. Model. Podcastmaker. Eigenaar van een sexy breimerk. Dominatrix. Fotograaf. Kunstenares. Partygirl. Moeder. Ex van Kanye West. Allround icoon. Julia Fox had al een goedgevuld cv, maar mag er nu ook schrijfster aan toevoegen. Volgende week verschijnt haar langverwachte autobiografie Down the Drain, volgens Julia Fox ‘een meesterwerk’, volgens The New York Times ‘een car crash van een memoire’. Dat is niet beledigend bedoeld. Fox heeft nu eenmaal een gecompliceerd leven. Zo vertelt ze in Down the Drain over haar woelige kindertijd, haar job als dominatrix toen ze nog in het middelbaar zat, haar heroïneverslaving, haar bezoekjes aan de gevangenis, haar ervaringen als alleenstaande moeder en haar relatie met iemand die ze The Artist noemt, maar waarvan iedereen weet dat het Kanye West is.

© National

Echt verrassend is die openheid niet: tomeloze transparantie is Fox’ shtick. De Italiaans-Amerikaanse werd bekend door het lief van Adam Sandler te spelen in Uncut Gems, maar sindsdien is Julia Fox vooral beroemd omdat ze Julia Fox is. Wat de voorbije jaren een tsunami aan bizar entertainment teweegbracht. Er was die keer dat ze een naar eigen zeggen teleurstellende, maar eerlijke TikTok-rondleiding doorheen haar appartement gaf, inclusief een onopgemaakt bed in de living, rondslingerend speelgoed, een berg schoendozen in de keuken en ‘een klein muizenprobleem’. Er was die keer dat ze op de rode loper verscheen met zo veel eyeliner dat de ‘Fox eye’ een trend werd en die andere keer dat ze haar haar grijs verfde en verkondigde dat ‘verouderen in is’. En er was uiteraard haar kortstondige, maar minutieus gerapporteerde relatie met Kanye West, waarover ze zelf een blog getiteld ‘Fox News’ bijhield. Dat is bijna performancekunst.

© Getty Images

Het zou kunnen dat het allemaal bedacht is door een marketingteam, maar het vóélt alleszins verfrissend echt. Zeker in tijden waarin celebrity’s wanhopig proberen om menselijk, bescheiden en herkenbaar te lijken, maar in hun pogingen vaak wereldvreemd blijken. Fox’ rondleiding was misschien ietwat verontrustend, maar een pak minder irritant dan de perfecte, saaie celebhuizen die je te zien krijgt op het populaire YouTube-kanaal van Architectural Digest. Haar outfits zijn compleet geschift, maar ze doet uitschijnen alsof ze gewoon draagt waar ze zin in heeft. En ze bespeelt het internet, maar laat het allemaal spontaan aanvoelen. Julia Fox is in al haar chaos tegelijk een oldschool it-girl en extreem 2023, zowel herkenbaar als larger than life. Een gouden combinatie, zo blijkt.

Naar verluidt is het haar grote droom om uiteindelijk in de obscuriteit te verdwijnen en scripts en kinderboeken te schrijven. Dat zou jammer zijn. Niet omdat we het haar niet gunnen, maar omdat we haar zouden missen.

De trivia

– Voor haar acteerdebuut in Uncut Gems maakte Julia Fox schilderijen met haar eigen bloed voor een tentoonstelling genaamd RIP Julia Fox.

– Haar personage in Uncut Gems zou trouwens gebaseerd zijn op Fox zelf. Houdt steek.

– Het is nog steeds niet helemaal duidelijk of haar relatie met Kanye West echt was of louter een pr-stunt. Fox zelf beweert dat ze met hem datete om ‘mensen een gespreksonderwerp te geven tijdens de pandemie’ en om ‘Kim Kardashian een plezier te doen’.

– ‘De exposure was van onschatbare waarde, maar ik geloof dat ik uiteindelijk het Kanye-narratief zal overtreffen’, aldus Fox. ‘Geloof het of niet, maar Kanye is niet het meest interessante dat mij is overkomen.’

– Nood aan een soundtrack voor je fandom? Luister naar Julia Fox van Bebi Monsuta. Banger.

© National
© National
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content