Vlaamse film krijgt klappen: ‘Moeten wij nog films maken waar niemand naartoe komt?’

Adèle Exarchopoulos en Matthias Schoenaerts in Le fidèle. © .

De vaderlandse film heeft er geen goed jaar op zitten. Dat schrijft De Morgen. Le fidèle trok 133.000 bezoekers, Sprakeloos zo’n 70.000, Cargo 41.000 en Home 25.000. Dat is veel minder dan de aantallen die bijvoorbeeld De zaak Alzheimer (755.000 kijkers in 2003) en Dossier K (415.000 in 2009) haalden.

Er zijn uitzonderingen, zoals de Ketnet-film Helden boven alles die 100.000 bezoekers trok, en Het tweede gelaat van Jan Verheyen, die boven 200.000 uitkwam. Ook de derde Kampioenen-film heeft die grens al in zicht.

Maar over het algemeen liep het Vlaamse publiek dit jaar niet storm voor de films van eigen bodem.

De Unie van regisseurs trekt aan de alarmbel. Op 2 februari organiseert de federatie een colloquium in Gent. Daar zal samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds nagedacht worden over de toekomst van de Vlaamse film.

Jan Verheyen wijst op de gewijzigde context, met nieuwe spelers als Netflix. ‘De vraag is dan: moeten wij nog films maken waar niemand naartoe komt?’ Ook Michaël R. Roskam, voorzitter van de Unie, stelt in De Morgen dat de overheid gerichter moet omgaan met de beperkte budgetten. Tegelijk wil hij dat iets gedaan wordt aan het gedoogbeleid rond piraterij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content