Vlaamse film ‘Black’ verkocht aan Frankrijk

Black is momenteel te zien in de bioscoop © BELGA

De rechten van ‘Black’, de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, zijn verkocht aan het in Parijs gevestigde Paname Distribution.

Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) woensdag. In ons land is de film ondertussen een groot succes: tijdens zijn eerste week lokte hij bijna 53.829 bezoekers naar de Belgische bioscopen, waardoor hij in het weekend een plaatsje veroverde in de top drie van best verkopende films in België, aldus distributeur KFD.

De film werd begin november getoond aan buitenlandse kopers op de American Film Market in Santa Monica. Frankrijk is traditioneel een belangrijke markt. “Het is een film die overloopt van de energie, afkomstig van zeer talentvolle regisseurs, met opmerkelijke acteurs”, zegt Laurence Gachet van Paname. “Op het vlak van distributie wordt dit een uitdaging omdat er recent een aantal films zijn geweest met gelijkaardige of vergelijkbare thema’s. ‘Black’ verdient het echter om ten volle verdedigd te worden. Er wacht ons een interessante opdracht.”

De regisseurs hoopten van in het begin van het project op een release in Frankrijk, klinkt het. “We zijn enorm beïnvloed en geïnspireerd geweest door de Franse cinema, door films zoals ‘La haine’ van Mathieu Kassovitz of ‘Un prophète’ van Jacques Audiard. Het is voor ons een zoveelste droom die uitkomt!” Een Franse release wordt verwacht in maart 2016. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content