‘Violet’ van Bas Devos wint ook twee filmprijzen in Canada

© gf

Violet, het speelfilmdebuut van de jonge regisseur Bas Devos, heeft op het Festival du Nouveau Cinéma in Montréal zowel de Prijs voor Innovatie als deze van de Filmkritiek gewonnen.

Violet, het speelfilmdebuut van Bas Devos, maakt indruk. Afgelopen weekend won de jonge Vlaamse regisseur de Jo Röpcke Award voor zijn ‘originele, dwingende en intens cinematografische film. ‘ Nu wint de prent ook de Prijs voor Innovatie en de Prijs van de Filmkritiek op de 43e editie van het Festival du Nouveau Cinéma in het Canadese Montréal (8-19 oktober).

De eerste onderscheiding werd toegekend aan ‘Violet’ omdat de film erin slaagt om via een ‘gedurfde esthetiek en/of de creatieve aanwending van nieuwe technologieën op een innovatieve wijze een onderwerp te brengen’. De tweede prijs werd uitgereikt door leden van de Association québécoise des Critiques de Cinéma.

‘Violet’ portretteert het rouwproces van een tiener na de dood van zijn beste vriend. Een groep jonge BMX-rijders wordt geconfronteerd met de tragische dood van een van hun vrienden, Jonas. Iedereen kijkt naar de 15-jarige Jesse, de enige getuige, voor antwoorden, maar zijn onmacht om hun vragen te beantwoorden isoleren hem. Het groeiende gevoel van eenzaamheid bemoeilijken zijn zoektocht naar troost.

De hoofdrol wordt vertolkt door nieuwkomer César De Sutter, verder zien we ook Raf Walschaerts, Mira Helmer en Koen De Sutter. Ook Nicolas Karakatsanis (fotografie), Dieter Diependaele (montage) en Deafheaven (muziek) hadden een belangrijk aandeel in de film.

Het is niet voor het eerst dat Bas Devos met zijn regiedebuut internationaal in de prijzen valt. Op het Filmfestival van Berlijn, waar de film dit jaar in wereldpremière ging, won hij de Grote Prijs Generation 14+.

Na Berlijn werd ‘Violet’ vertoond op internationale festivals waaronder Kopenhagen en Karlovy Vary. Begin november presenteert het American Film Institute de film in het kader van zijn AFI Fest in Los Angeles. Na zijn passage tijdens het Film Fest Gent, waar ‘Violet’ maandag 20 en dinsdag 21 oktober in Officiële Competitie wordt vertoond, gaat de film op 29 oktober bij ons in Belgische première. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content