‘The Reluctant Fundamentalist’ opener 69e Mostra

Explosief qua onderwerp. Minder qua impact. Mira Nairs post 9/11 drama over fanatisme van allerlei slag is onderhoudend maar schools. Lees de recensie van ‘The Reluctant Fundamentalist’. Van onze man ter plaatse Dave Mestdach.

Opener van de 69ste Mostra is Mira Nairs portret van een jonge Pakistani die zijn Amerikaanse Wall Street Droom uiteen ziet spatten door 9/11, om vervolgens naar zijn geboorteland terug te keren en daar door het CIA voor een terroristenleider te worden aanzien. Of Changez – zo heet de briljante en bebaarde economist – effectief de wapens wil opnemen tegen zijn Amerikaanse adoptieland dat hem uit angst, wraak en racisme heeft verstoten; dat is de hamvraag in deze als één lange flashback verpakte boekadaptatie, met Liev Schreiber als de journalist die Changez in de Pakistaanse hoofdstad Lahore ondervraagt en de Britse ex-rapper Riz Ahmed als de ‘onwelwillende fundamentalist’.

Verder draven ook Kate Hudson op als Changezs New Yorkse liefje en Kiefer Sutherland als diens Wall Street mentor, terwijl een subplotje over een nakende CIA-inval in Lahore deze kaleidoscopische kijk op het post 9/11 tijdperk tevergeefs wat extra suspense tracht te geven. Een klassieke food-for-thought film over fanatisme van allerlei slag, met een boodschap – mensen zijn nooit zomaar goed of slecht, wit of zwart, pacifist of terorist – die er helaas te dubbeldik en simpeltjes opligt.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content