Ryan Goslings regiedebuut ‘Lost River’ blijkt ongeïnspireerd

Het langverwachte regiedebuut ‘Lost River’ van Ryan Gosling werd in Cannes bijzonder pover onthaald. Verschillende media waren zelfs genadeloos. De BBC was wel vol lof over het werk van de Belgische cameraman Benoît Debie.

In Cannes waren vele ogen gericht op ‘Lost River’, het debuut als regisseur van Hollywoodacteur Ryan Gosling. De film stelde echter teleur. Na de allerleerste voorstelling werd de bizarre fabel getrakteerd op een lauw applaus, maar had daarnaast ook wat boegeroep te verduren. ‘Lost River’ verhaalt over een moeder (Christina Hendricks) die in een infernale onderwereld gezogen wordt, terwijl haar zoon (Matt Smith) een weg naar een mystieke waterwereld ontdekt. Die surreëel klinkende plot bracht velen ertoe de prent te vergelijken met de bevreemding van bijvoorbeeld David Lynch.

Ook Variety magazine deed dit, maar stelde de vergelijking wat bij. “Als Terrence Malick en David Lynch een baby hadden verwekt die vervolgens gekidnapt en herhaaldelijk in het gezicht getrapt zou worden door Nicolas Winding Refn, dan zou je iets krijgen als Lost River,” klinkt het.

Ook de Britse krant The Telegraph kraakte de film af. In een artikel met de alleszeggende titel ‘Ronduit slecht’, werd de kwaliteit van de film zelfs vergeleken met het inmiddels als schandvlek doorgaande ‘Grace of Monaco’. Er wordt gesuggereerd dat de eersteklascast het script nooit zou hebben vastgepakt als het niet uit handen zou zijn gekomen van Ryan Gosling. Opnieuw werd de link gelegd met David Lynch en andere grote namen als Gaspar Noé. “Maar de ideeën en beelden van deze filmmakers werden simpelweg gereproduceerd. Denk: een Wikipedia-essay in plaats van een liefdesbrief.”

The Playlist, onderdeel van het online platform Indiewire, had het ook over zijn invloeden. “Over het algemeen laat regisseur Gosling zijn invloeden goed zien. (…) Maar het is een niet-coherente bundeling van zaken die Gosling boeien, zonder al te veel toevoegingen van eigen ideeën.”

Ook The Guardian was allesbehalve lovend, hoewel het erkende dat de film wel iets had. “Het is frustrerend, net omdat het soms niet zo slecht was. Deze film heeft iets, met opvallende beelden en momenten”, aldus de Britse krant.

De BBC was wat gematigder. “Qua plot is Lost River zo wazig dat het kan worden afgedaan als het pretentieuze resultaat van een filmster, die zichzelf eens goed heeft laten gaan. Maar als een koortsdroom volgepropt met bizarre visuals en verontrustende atmosferen, kan je niet ontkennen dat ‘Lost River’ een redelijke verdienste is.” Ach, ook al houdt het verhaal geen steek: de Belgische cinematograaf Benoît Debie heeft tenminste goed werk geleverd.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mooie commentaar dus voor de Brusselaar, die eerder meewerkte aan Harmony Korines ‘Spring Breakers’. Ook de belangrijke bijdrage van Nico Leunen die maandenlang de montagekamer deelde met Ryan Gosling, werd geprezen, in de eerste plaats door de regisseur himself. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content