Roskam: ‘We zijn de outsider bij uitstek’

Producent Bart Van Langendonck en regisseur Michaël R. Roskam beschouwen ‘A Separation’ als de ultieme favoriet om de Oscar voor beste niet-Engelstalige film te winnen, maar vinden zichzelf niet kansloos.

“We hadden gehoopt op een nominatie, maar dat we ze binnen hebben, is toch onverwacht.” Michaël R. Roskam en Bart Van Langendonck, respectievelijk regisseur en producent van ‘Rundskop’, reageren – uiteraard – blij en verrast op de nominatie van de Vlaamse film voor de Oscars. “We maken een kans van één op vijf.”

“Natuurlijk ben ik enorm blij, zeker ook voor onze Amerikaanse distributeur. Die heeft nu een extra troef om de film in de VS uit te brengen. En een nominatie voor de Oscars is ook gewoon plezant”, aldus Roskam dinsdagmiddag tijdens een inderhaast bijeengeroepen persconferentie.

De regisseur vindt het ook een extra troef om misschien ooit zelf een film in de VS te maken, maar niet ten koste van zijn eigen artistieke eisen. “In Hollywood kán je gewoon goeie films maken. Maar ik ga niet naar Hollywood om er gewoon een postkaartje terug te sturen. Daar een film maken moet passen in mijn oeuvre, het moet passen in mijn artistieke eisen.”

Van Langendonck en Roskam beschouwen ‘A Separation’ als de ultieme favoriet om de Oscar voor beste niet-Engelstalige film te winnen, maar vinden zichzelf niet kansloos. “We zijn de outsider bij uitstek. We hebben één kans op de vijf”, klinkt het in koor.

Rundskop onmiddellijk terug in bioscoop

Intussen nemen verschillende bioscopen ‘Rundskop’ opnieuw op in hun programmatie. Kinepolis programmeert de film vanaf morgen/woensdag in drie bioscopen: Antwerpen, Hasselt en Kortrijk. Mogelijk volgen daarna nog andere zalen. Studio Skoop in Gent kreeg vorig jaar nog niet de kans om de film aan te bieden en wil dat nu goedmaken. Er komen vertoningen op onder meer zaterdag en zondag, telkens om 17.15 uur.

‘Rundskop’ was de best bekeken film van 2011, met zowat 450.000 toeschouwers. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content