Robin Pronts misdaadfilm ‘D’Ardennen’ opent 42e Film Fest Gent

Regisseur Robin Pront met de hoofdcast van 'D'Ardennen' in hun personages: (vlnr) Jeroen Perceval, Veerle Baetens, Robin Pront en Kevin Janssens. © Savage film/Maarten Verminck

De Vlaamse thriller D’Ardennen, de debuutfilm van Robin Pront met Kevin Janssens, Jeroen Perceval en Veerle Baetens in de hoofdrollen, opent in het najaar de 42ste editie van Film Fest Gent.

“We zijn bijzonder blij om met D’Ardennen te kunnen openen”, aldus Patrick Duynslaegher, de artistiek directeur van het festival. “Het is de taak van een filmfestival om nieuw talent te spotten. Wat we nu zeker doen door de rode loper uit te rollen voor Robin Pront, wiens eerste speelfilm meteen een schot in de roos is: een verbazende en in de Vlaamse cinema vrij unieke mix van genre-cinema en auteursfilm.”

“Deze donkere thriller is onversneden Flemish noir, niet geschikt voor toeschouwers die niet tegen een bloederig stootje kunnen, maar warm aanbevolen voor iedereen die een rasecht filmer aan het werk wil zien en van de verrassende prestaties wil genieten van Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval.”

Robin Pronts misdaadfilm 'D'Ardennen' opent 42e Film Fest Gent
© Savage film/Maarten Verminck

D’Ardennen start met een brutale homejacking die hopeloos fout gaat. Dave (Jeroen Perceval), één van de twee overvallers, moet z’n broer Kenneth (Kevin Janssens) noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd.

Dave heeft z’n leven op de rails gekregen en probeert z’n broer te helpen waar mogelijk, maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles z’n ex-vriendin Sylvie (Veerle Baetens) terug voor zich probeert te winnen.

De grootste eer die je met je film kan behalen

Naast hoofdrolspelers Baetens, Janssens en Perceval (die ook samen met Pront het scenario schreef) worden de belangrijkste bijrollen vertolkt door Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Viviane De Muynck en Peter Van den Begin.

Veerle Baetens op de opnameset van D'Ardennen met regisseur Robin Pront.
Veerle Baetens op de opnameset van D’Ardennen met regisseur Robin Pront.© Belga

“Het Filmfestival van Gent mogen openen, is in België de grootste eer die je met je film kan behalen,” stelt Robin Pront. “Ik ben dan ook ontzettend blij met deze opportuniteit. Als jonge filmmaker kon ik me geen betere start voor mijn eerste speelfilm voorstellen. Bovendien: na 10 jaar vruchteloos proberen, zal ik nu eindelijk eens binnen mogen op de openingsavond van het filmfestival!”

D’Ardennen is een productie van Bart Van Langendonck. Vanaf 14 oktober is de film te zien in de Belgische zalen. Film Fest Gent vindt plaats van 13 tot 24 oktober. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content