Recensie: The Iceman

Michael Shannon zet – je kent hem van zijn karakterrollen in Take Shelter, World Trade Center, Bug en Revolutionary Road – een psychotisch personage neer in de huurmoordenaarsbiopic The Iceman.

Films waarin stoere mannen met lederen jassen en (opgeplakte) walvissnorren een Magnum .44 tegen de slaap van hun opponent drukken, terwijl ze met een hese, doorrookte stem de ‘fucks’ door de spreakers laten knallen en het gele straatlicht een onheilspellende schaduw werpt: zeldzaam kun je ze bezwaarlijk noemen en ook deze huurmoordenaarsbiopic mag rustig aan dat rijtje genrethrillers worden toegevoegd.

Killer met dienst is Richard Kuklinski, die in de jaren zestig en zeventig meer dan honderd mensen koud maakte in opdracht van de New Yorkse maffia wat hem de toepasselijke bijnaam The Iceman opleverde. Ondertussen leidde hij echter een banaal gezinsleven, aangezien noch zijn vrouw noch zijn twee dochters van zijn abjecte broodwinning op de hoogte waren. Tenminste: dat beweerden ze toch op het proces achteraf.

Hollywoods favoriete psychoot Michael Shannon – je kent hem van zijn karakterrollen in Take Shelter, World Trade Center, Bug en Revolutionary Road – geeft nog maar eens een hyperintense vertolking als de koudbloedige killer met het grote familiehart. Samen met de immer ravissante Winona Ryder, die zijn echtgenote speelt, weet hij deze routineuze Goodfellas-variant alsnog een gekwelde ziel in te blazen, al volgen de genreclichés mekaar sneller op dan de bloedige afrekeningen en is regisseur Ariel Vromen bijlange geen Martin Scorsese.

Over Scorsese en Goodfellas gesproken trouwens: ook Ray Liotta tekent present die voor de elvendertigste keer een mobster met vetkuif mag neerzetten.

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content