Pierre Drouot wint Vlaamse Cultuurprijs voor Film

© Belga

Op het Filmfestival Oostende heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film 2011-2012 uitgereikt aan regisseur, scenarist en producent Pierre Drouot.

Op het Filmfestival Oostende heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film 2011-2012 uitgereikt aan regisseur, scenarist en producent Pierre Drouot. Hij werd door de jury geprezen voor zijn onschatbare rol in de vernieuwing en de internationale uitstraling van de Vlaamse film, onder meer “als bezielende intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)”. Pierre Drouot behoorde in 1966 tot de eerste lichting afgestudeerden van de afdeling film aan het Rits. Samen met medestudenten Paul en Guido Collet draaide hij prompt de lowbudgetfilm ‘Cash? Cash!’, een genrefilm die de tijdsgeest raak in beeld bracht. Talent was er genoeg in die periode, maar op veel belangstelling kon de Vlaamse cinema toen niet rekenen. Daar bracht Pierre Drouot op zijn manier verandering in. Hij ontpopte zich tot een rebelse regisseur die in films als ‘L’Etreinte’, ‘Louisa, een woord van liefde’ en ‘Dood van een Non’ het artistieke met het commerciële verzoende.

Van regisseur evolueerde hij tot scenarist (‘Les Lèvres Rouges’ van Harry Kümel) en producent voor onder andere ‘Dagboek van een oude dwaas’ van Lili Rademakers, ‘Salut en de kost’ van Patrick Lebon, ‘Mascara’ van Patrick Conrad en ‘Toto le Héros’ van Jaco Van Dormael.

Anno 2012 krijgt de Vlaamse film grote waardering in binnen- en buitenland. Dat is mee te danken aan Pierre Drouot, de bezielende intendant van het VAF. Onder zijn leiding speelde het VAF een onschatbare rol in de vernieuwing en internationale uitstraling van de Vlaamse film. Met het Mediafonds gaf hij het afgelopen jaar ook een flinke boost aan fictie, animatie en documentaire voor televisie. Het pas opgerichte Screen Flanders is een nieuwe troef om internationale filmproducties naar hier te halen.

‘Mentor voor Vlaamse cineasten’

De jury was één en al lof: “Als intendant van het VAF is Pierre Drouot vandaag een mentor voor een nieuwe generatie Vlaamse cineasten, met wie hij zijn ervaring en inzichten deelt. Hij weet zijn passie voor film ook over te brengen op zijn team. De Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2011-2012 is niet alleen een beloning voor de man, maar ook voor het fantastisch werk dat de hele ploeg van het VAF verricht.”

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Cannes, Montréal en zelfs Los Angeles. De Vlaamse film scoort in binnen- én buitenland. De strategie en de overtuigingskracht van Pierre Drouot zorgen voor kansen voor jong talent, doorgroei voor uitblinkers, en een resem internationale prijzen. Of, zoals op bijna elke aftiteling van de Vlaamse film staat: met onze dank aan Pierre Drouot.””

Filmfestival Oostende

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege reikte de Vlaamse Cultuurprijs voor Film uit op het Filmfestival Oostende (FFO) waar een professionele jury, onder voorzitterschap van Bart De Pauw ook de Ensors, de Vlaamse Filmprijzen, toekende in de categorieën film, regie, scenario, acteur/actrice, acteur/actrice in bijrol, debuut, Director of Photography, muziek, kostuum, art direction en montage. Daags voordien vielen al de beste kortfilms en documentaire in de prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content