Norman Jewison komt Joseph Plateau Award halen op Filmfestival Gent

De Canadese filmregisseur en producer Norman Jewison zakt af naar het Filmfestival Gent om zijn Joseph Plateau Award in ontvangst te nemen. Hij zal daarbij onder het deskundig toezicht van Patrick Duynslaegher aan een Question & Ask worden onderworpen.

Norman Jewison werd geboren en getogen in Toronto, Canada, maar vertoefde gedurende zijn carrière grotendeels in de Verenigde Staten. Hij heeft zijn Canadese roots nooit de rug toegekeerd, waardoor hij wellicht als een outsider in Hollywood werd beschouwd.

Zijn CV daarentegen is er een om U tegen te zeggen. Hij werkte samen met de grootste sterren zoals daar zijn en waren: Steve McQueen, Faye Dunaway, Doris Day, Cher, Nicolas Cage, Jane Fonda, Michael Caine, Denzel Washington, Rod Steiger, Bruce Willis en Al Pacino.

Na een aantal lichtere komedies kwam hij pas echt in de spotlights te staan met zijn Oscar voor de film In the Heat of the Night (1967), een politiefilm die het thema raciale vooroordelen aansneed in The Deep South. Dit zou zeker niet zijn laatste kritische film worden.

In 1978 pakte hij uit met F.I.S.T. over de Amerikaanse vakbond. In 1979 kwam hij af met …And Justice for All waarin hij de corruptie in het Amerikaanse rechtssysteem op de korrel nam. Hij bleek ook nogal gebeten door het onderwerp raciale vooroordelen. Dit thema bepaalde zowel A Soldier’s Story (1984) als Hurricane (1999). In zijn laatste prent, The Statement (2003), brengt hij in beeld hoe een veroordeelde oorlogsmisdadiger er toch in slaagt zijn straf te ontlopen.

Jewison vergat in de loop van zijn carrière zijn lichtere beginjaren niet. In 1987 kwam hij met de romantische komedie Moonstruck over de brug. Hij staat zelfs bekend om zijn musicals Fiddler on the Roof (1971) en Jesus Christ Superstar (1973).

Het Filmfestival Gent koos ervoor een van zijn lichtere films te vertonen. The Thomas Crown Affair, een stijlvolle oplichterskomedie uit 1968, zal op 21 oktober om 17h30 in Kinepolis op het groot scherm geprojecteerd worden.

De Question & Ask, onder leiding van artistiek directeur Patrick Duynslaegher gaat van start om 16h, ook in Kinepolis.

Meer info over het festival via deze link. (JH) Bekijk hieronder de trailer van The Thomas Crown Affair met Steve McQueen en Faye Dunaway in de hoofdrol.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content