Kim Ki-duk wint Gouden Leeuw voor Pieta

© Reuters

De Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk is op het 69ste filmfestival van Venetië aan de haal gegaan met de Gouden Leeuw voor de beste film.

De Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk heeft op het 69ste filmfestival van Venetië de Gouden Beer voor beste film gewonnen met de geweldparabel “Pieta“.

De 51-jarige cineast is op de Mostra niet aan zijn proefstuk toe: in 2004 ging hij al aan de haal met de Zilveren Leeuw van beste regisseur voor het liefdesdrama “Bin-jip”.

Zilveren Leeuw

Die Zilveren Leeuw ging naar “The Master” van de Amerikaan Paul Thomas Anderson, een film die los gebaseerd is op het leven van Ron Hubbard, de stichter van Scientology. Hoofdrolspelers in de prent Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman delen voor hun prestatie de prijs voor beste acteur.

“Pieta” werd tijdens het filmfestival van Venetië op stormachtig applaus onthaald. De film gaat over een sardonische loner die wanbetalers kreupel maakt in opdracht van een kredietverlener, maar op zekere dag een bizarre vrouw over de vloer krijgt die beweert zijn moeder te zijn en hem smeekt om vergiffenis.

Klacht wegens godslastering

De Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl werd voor “Paradies: Glaube“, het tweede deel van een filmtrilogie, onderscheiden met de speciale prijs van de jury. Seidl kreeg in Venetië nog een klacht aan zijn been van een streng katholieke Italiaanse organisatie. Die beschuldigde hem van godslastering, omdat actrice Maria Hofstätter in de film met een kruisbeeld masturbeert.

De prijs van beste actrice ging zaterdagavond naar Hadas Yaron voor haar prestatie in de Israëlische film “Fill the Void”. De prijs van beste scenario was voor “Après Mai” van de Franse cineast Olivier Assayas.

De jury in Venetië werd dit jaar voorgezeten door Michael Mann. Hij kreeg de hulp van onder meer de Franse actrice en mannequin Laetitia Casta, de Italiaanse cineast Matteo Garrone en de Britse actrice Samantha Norton. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content