Jean-Luc Godard ziet af van ereOscar

Franse anti-establishmentcineast Jean-Luc Godard neemt geen préOscar in ontvangst. ‘T’is maar een stukje metaal’.

De Academy of Motion Pictures and Science heeft vooralsnog geen officiele bevestiging gekregen dat Jean-Luc Godard zijn Honorary Award – een soort ereOscar – in ontvangst zal komen nemen tijdens de Governors Awards op 13 november in Hollywood.

Meer nog, de cineast is nergens te bespeuren; hij beantwoordt geen telefoons, mails of postberichten meer. In de blogosfeer roept dat meteen vragen op als ‘Where in the world is Jean-Luc Godard?’, aldus Entertainment Weekly en er wordt spottend gereageerd door een fictieve ‘Missing’-poster de wereld in te sturen. Is hij gekidnapt door space aliens? Ligt zijn karkas in een kloof weg te rotten?

Nee dus. Godard’s levensgezellin Anne-Marie Mieville informeerde de pers dat de 79-jarige cineast, een fervente tegenstander van reizen en lange vluchten, het gewoon vervelend vindt dat de Honorary Award niet langer deel uitmaakt van de Oscarceremonie, maar als een aparte uitreiking wordt beschouwd.

De sigaarrokende anti-Hollywoodfilmmaker – die aan de wieg stond van de Franse new wave- staat erom bekend de mainstream filmindustrie te hekelen. Decennialang opereerde hij onafhankelijk van de wensen van studiobonzen. Afgelopen lente kwam de regisseur zelfs niet opdagen op de persconferentie en screening van zijn jongste langspeelfilm ‘Film Socialisme’ op het filmfestival van Cannes.

Toch blijkt die beruchte anti-establishmenthouding hier geen rol te spelen. Melville maakte duidelijk dat Godard zijn award zal accepteren – misschien niet fysiek aanwezig op de ceremonie, maar wel in gedachten. ‘Het is ook maar een stukje metaal’ concludeerde Melville tenslotte ook nog.

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content