Italiaanse minister van Cultuur boycot Cannes

Sandro Bondi, de Italiaanse minister van Cultuur, boycot het filmfestival van Cannes. Hij is tegen de vertoning van Draquila, een film van Sabina Guzzanti, die het beleid van de Italiaanse regering na de aardbeving in L’Aquila bekritiseert.

Dat ze in Italië nogal gemakkelijk te raken zijn in hun nationale trots, weet iedereen al langer, maar dat haar film Draquila tot een (mini)boycot zou leiden, had regisseuse Sabina Guzzanti waarschijnlijk toch net niet verwacht.

Draquila – Italy Trembles wordt in Cannes buiten competitie getoond, maar staat volop in de belangstelling. De film werpt een kritische blik op het beleid van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi na de zware aardbeving van vorig jaar in de stad L’Aquila. Volgens de Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi heeft Guzzanti een propagandafilm gemaakt, die de waarheid en de Italiaanse bevolking beledigt. Bondi besloot daarom het festival van Cannes te boycotten. Volgens hem is hij niet de enige die zich zo voelt, en zullen andere landgenoten hem bijstaan in zijn boycot. Tot nu toe heeft echter nog niemand noemenswaardig zich achter hem geschaard.

Reacties losweken doet hij dan weer wél: regisseurs Marco Bellocchio en Mario Monicelli hebben hun onvrede al geuit. De laatste beschuldigt Bondi zelfs van fascistisch gedrag. Ook zijn partijgenoten van Il Popolo della Libertà hebben laten weten niet akkoord te gaan met de boycot.

De film zal in ieder geval heel wat aandacht krijgen. Guzzanti belicht hoe de bedrijven die betrokken waren bij de heropbouw van L’Aquila, banden hadden met de Italiaanse regering, die zo een monopolie over de werken kreeg. Berlusconi zou volgens de regisseuse de ramp hebben gebruikt om zijn imago op te krikken, nadat hij in de media werd geteisterd met nieuws over seksschandalen.

De trailer van Draquila:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sanne Jehoul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content